• Menu
  • Menu

Lom Homolák

Koupání u Koněprus

Plán na nedělní výlet máme. Lom Homolák – tady se vykoupeme a protože mají být bouřky pojedeme na večeři do Golf Resortu Karlštejn, odkud je krásný výhled do celého okolí. Homolák by od Radotína neměl být tak daleko a tak se snad v tom vedru neupečeme. Máme orientační mapku.  Jsme na místě, parkujeme u silnice před závorou se zákazem (na zemi je sklo a asi to není úplně bezpečné tu vozidlo nechávat) .

lom Homolák

Lom Homolák

Jdeme asi 1 km po cestě až k lomu. Jde nás více, někteří poprvé jako my a  Ti další nás ubezpečují, že jdeme správně. První vizuální náhled z výšky na  vodní plochu v sevření skal je parádní. Vcházíme do oploceného prostoru, branka je otevřená. Slyšíme terénní motorku, která někde burácí uvnitř skal. Jdeme cestou k vodě, kolem je patrné velké množství navážky. Voda  v lomu každý rok stoupá, původní kamenná plošina na slunění je zatopená. Opatrně slézáme uchozenou cestou až  ke kamenito-travnaté plošině, kde  piknikují a opalují se návštěvníci. Na můj vkus  tu pobíhá dost psů, různých plemen  i velikostí. Někteří majitelé se vzorně o své miláčky starají. Těm ostatním je to šumafuk.

Homolák červenec 2016

Koupání v lomu

Lidé jsou kolem celého jezera, my zůstáváme hned na kraji  na kamenné plošině. Je tu docela dobrý vstup do vody, u břehu je vidět hejna malých rybek,  na zemi jsou ostřejší kamínky, ale žádná tragédie. Hups do vody, je příjemná, a i plavání je parádní!  Zůstali jsme tu dvě hodiny, několikrát si zaplavali a  určitě se sem vrátíme, asi ne o víkendu, kdy je tu dost plno. Pro nás voda čistá.  V  Praze a okolí není právě hojnost písáků a lomů, kde se dá koupat.

lom Homolák

Navážka ničí lom

Ti, co pamatují lom cca před 10 lety  i další milovníci fajn přírodního koupání jsou dost zklamaní, co se tu děje.  Navážka lom ničí, ale také návštěvníci. Všude jsou poházené vajgly, plastové lahve. Kolem nás jsem  napočítala asi 100 nedopalků, nechápu !

Diskuze o tom, zda zveřejňovat lomy a písáky na koupání je dvojsečná. Někdo říká ano, někdo ne. Důvody jsou jasné, takže obrázek si musí udělat každý sám.  Homolák najdete mezi  obcemi Vinařicemi, Suchomasty, další obce Měňany a Koněprusy, vše v okolí 3 km, od Vinařic asi 1 km.

 KOUPÁNÍ NA VLASTNÍ NEBEZPEČÍ !

Homolák červenec 2016

Homolák 

Voda stále skvělá, návštěvníci opět neukáznění, okolo i v některých místech ve vodě se válejí odpadky, plastové láhve a vajgly. Navážka do lomu se zvětšila, některé plochy na opalování a vstup do vody zanikly. Pokud lom navštívíte, je to na vlastní riziko i nebezpečí. Cesta je místy kluzká, kamenitá i trnitá. Jste v přírodním lomu a tak se podle toho všichni chovejte! Není mnoho míst, kde najdete takhle báječné koupání.

lom Homolák
Jana Schlitzová

Má první cesta za hranice byla do NDR, tady jsem poprvé spatřila moře. Následovaly Maďarsko, Jugoslávie, Bulharsko. Když se otevřely hranice, stačila na několik let Evropa, to už byly cesty s dětmi. Od chvíle, kdy jsme poprvé s dětmi navštívili Asii, je poznávání, psaní a fotografování mým druhým zaměstnáním a stále mě to baví. Nádherná místa a zákoutí naší země, krásné České republiky, teprve objevuji a mám co dohánět.

Zobrazit články

Přidat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *