• Menu
  • Menu

Býčí farma – Biftekový raut

Domů » Všechny destinace » Zahraničí » Evropa » Francie » Býčí farma – Biftekový raut

Další výlet s mojí školou ve Francii. Na farmu přijíždíme v dopoledních hodinách. Majitelé nás vítají spolu s koňmi . Poté asi 20 minut čekáme, co se bude dít. Je šílené vedro a tak sedíme na schodech autobusu, kde je alespoň trochu stínu.

Konečně nás majitelé volají a my jdeme za nimi k aréně.

Býčí farma

Před námi se volně pohybují bílí  koníci. Nejprve nám pán , tak trochu připomínající hlavu býka,  přibližuje život na farmě a vysvětluje co bude následovat.

Konečně to začalo! Snaží se vylákat  mladého býka  z auta do arény , ale moc se jim to nedaří.  Za chvíli je přeci jenom  býk  v aréně. Farmáři ho začínají provokovat . Cílem rituálu, je vyzkoušet kvalitu býka. Pokud uspěje bude označkován a vypuštěn k ostatním býkům, pokud  však neuspěje půjde na jatka.

Býčí farma

Farmáři si z býkem pohrávají, vždy , když se na ně rozeběhne , běží k dřevěné ohradě , kde se odrazí na betonovou zeď . Tato „hra“ trvá asi deset minut.

Býkovi se podařilo jednomu farmáři poranit ruku a několikrát přeskočil ohradu. Býk musel být vždy znova nalákán zpět do arény.

Býk uspěl, byl svázán za nohy vzadu, mezitím se  v rozehřáté  peci nahříval znak, který mu byl vypálen na bok. Další tradicí , která následuje je ustřižení špičky ucha. Tuto trofej získal jeden z našich učitelů.

Poté byly vybrány naše tři spolužačky , které stály v aréně , v rukou držely květiny a naproti nim se shromáždili farmáři na koních. Jeden z jezdců vždy odebral květinu z rukou dívky a druhý se mu ji snažil vzít. Rituál se opakoval 3x a pak si jeden z jezdců vzal  všechny tři květiny a všichni jezdci se snažili mu je vzít.

Jako další jsme měli možnost se zblízka podívat na stádo dospělých býků.

Býčí farma

Následovalo malé ( i když pro nás velmi syté) občerstvení – čerstvý džus, tvrdá bageta a pomazánky z černých a zelených oliv. Takto nacpaní jsme byli pozváni na hostinu !!

Předkrm – salát s bagetkami, jako hlavní chod byli šťavnaté bifteky s opečenými brambory,  tři druhy sýrů – jeden druh sýra nám tak strašně chutnal , tak jsme si ještě vzali celý kus od druhého stolu, jako desert byl jablečný koláč.

Přecpaní a utahaní jsme se dovalili do autobusu a pokračovali v dalším putování po Francii.

Sára Schlitzová

Jsem studentkou Zahradní a krajinné architektury na ČZU v Praze. Za cestovatelku a dobrodruha se považuji již od chvíle, kdy mě starší sestra na půli cesty poslala samotnou do školky. Kromě cestování a fotografování (amatérské), ráda trávím čas s přáteli. Od malička se věnuji sportům a hře na housle. Taky ráda vyrazím za kulturou (divadlo, výstavy, kino).

Zobrazit články

Přidat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *