Žulový lom Pavlov
Cestou z Brna do Prahy jsme si udělali přestávku na koupání v lomu Pavlov. Předešlé dny byly ve znamení tropických teplot, která jsme „přežívali“ s přáteli u bazénu v Pozořicích a koupání v lomu pak bylo završením skvělého víkendu.
Dojeli jsme do obce Pavlov. Zaparkovali jsme u nějaké chaty (velmi pěkný dům s udržovanou zahradou). Úplně si nejsme jistí, zda je tu povoleno parkovat, ale nikde nikdo a tak jsme to riskli. Od auta jsme přešli přes posekanou louku (kolem cedule soukromý pozemek) a viditelnou cestou pak lesem kolem dalších několika opuštěných maringotek. Sestup k lomu po vyšlapané pěšině mezi kořeny stromů. Přístup k vodě je v jednom místě pohodlný, kameny volně sestupují přímo do vody. Na většině místech jsou ale vysoké „skály“. Kousek vedle místa, kudy jsme šli do vody je další chata, která má schůdky a malinké molo přímo do vody. Ač to celou dobu nevypadalo, na chvilku nám vysvitlo sluníčko, a tak jsme si koupání moc užili. I když jsme byli rozmazlení vyhřátým bazénem, voda nebyla nijak výrazně studená a koupání tak bylo velmi příjemné a osvěžující.
Koupání je tady na vlastní nebezpečí!!
Lom Pavlov je oblíbené místo v blízkosti města Humpolec. Lom je známý svou krásnou přírodou a je často navštěvován pro různé venkovní aktivity jako turistika, koupání a pikniky. Voda v lomu je čistá a okolní krajina nabízí malebné výhledy.
Lom byl založen v 19. století a těžila se zde kvalitní žula. Po ukončení těžby byl lom zaplaven vodou a stal se oblíbeným místem pro rekreaci a potápění.
Z Humpolce se dá jít po turisticky značené trase až k lomu Pavlov. Trasa je dobře značená a vhodná i pro cyklisty.
Lom a jeho okolí poskytují útočiště pro různé druhy rostlin a živočichů. Oblast kolem lomu je dnes chráněná pro svou přírodní krásu a biodiverzitu.
Vykoupaní a hladoví jsme dojeli do Humpolce, který je vzdálen asi 5 km.
Pivovar a restaurace Bernard
Vybrali jsme si restauraci podle hodnocení na google mapách. Zaparkovali jsme na náměstí a když jsme se začali blížit k restauraci, zjistili jsme, že míříme do pivovaru Bernard. Chtěli jsme obyčejnou českou hospodu, ale kdy se sem zas podíváme? A tak vcházíme dovnitř a výtahem míříme do 4 patra. Měli jsme štěstí, většina míst bylo rezervováno, ale zrovna se uvolnilo místo venku na terase s výhledem na město a do okolní krajiny. Nemusíme tedy ani platit za vstup na vyhlídku, která je součástí pivovaru). Dali jsme si polední menu.
V restauraci je možné se nejenom dobře najíst, ale vychutnat si čerstvé pivo přímo z pivovaru. Restaurace se zaměřuje na tradiční českou kuchyni a používá kvalitní suroviny, často z místních zdrojů. V nabídce jsou různá masa, ryby, vegetariánská jídla, polévky a dezerty. Určitě zajímavý je stylový a pohodlný interiér a z terasy je pak parádní výhled na město. Na vybraném jídle i pivku jsme si moc pochutnali.
Bernard nabízí širokou škálu piv, včetně světlého ležáku, tmavého piva, polotmavého piva, speciálních piv a ochucených piv. Pivovar je známý svým nepasterizovaným a nefiltrovaným pivem, které je vyráběno tradičními metodami. Piva Bernard jsou ceněna pro svou vysokou kvalitu a jedinečnou chuť a je jedním z nejuznávanějších nezávislých pivovarů v České republice.
Přidat komentář