• Menu
  • Menu

Pivovar Pivovarský dům

V posledních letech mezi lidmi výrazně roste poptávka po různých speciálních pivech, které se výrazně odlišují svým charakterem a vlastnostmi od piv, vyráběných ve velkých pivovarských závodech. Tyto výjimečné druhy nápojů můžeme ochutnat v malých restauračních pivovarech, vznikajících poslední dobou po celé České republice jako houby po dešti. Mezi nejdéle fungující minipivovary v Česku patří již od jara roku 1998 pražský Pivovarský Dům.

Pivovar Pivovarský dům

Pivovar

V přízemí domu na rohu Ječné a Lipové ulice v Praze 1 se nachází restaurace, jíž dominuje dvounádobová varna místního minipivovaru, na které se v současné době vaří 8 druhů piva. Kromě klasického světlého a tmavého ležáku je tady možnost ochutnání například piva pšeničného, banánového, višňového nebo třeba kávového, či piva s kopřivovou příchutí.

Hned vedle varny se nám nabízí, přímo z restaurace, pohled na takzvanou spilku, kde probíhá proces hlavního kvašení. Pivovarské kvasinky tu přeměňují zkvasitelné látky z mladiny na alkohol a vzniká tu mladé pivo. To se po týdnu kvašení suduje do ležáckého sklepa, kde dozrává a připravuje se na uhašení naší žízně.

Spilka
Ležácký sklep

Restaurace

Samozřejmostí nabídky podniku jsou i jídla výborné české kuchyně. Najdeme tu v nabídce tradiční knedlo vepřo zelo, pivovarský guláš, domácí plněné bramborové knedlíky uzeným masem, pečené vepřové koleno a další dobroty.

Restaurace

Ceny jídla a nápojů odpovídají poloze podniku, který se nachází v širším centru hlavního města. Výhodnější cenová nabídka pro vybrané pokrmy zdejší kuchyně platí ve všedních dnech, kdy je nabízeno Polední menu.

Samotná restaurace je rozdělená na čtyři části. Každá z nich je jinak rozlehlá. Nejvíce lidí se vejde na salonek, který je umístěn samostatně, v zadní části objektu. Pivovarská šalanda je přístupná v odpoledních a večerních hodinách. V celém interiéru je možné si prohlédnout četné historické listiny a staré pivovarské pomůcky a náčiní, které se často používá dodnes.

Pivovarská šalanda

Otevřeno je každý den od 11:00, dopravní dostupnost je tramvají číslo 4,16,22,23 do stanice Štěpánská nebo metrem do stanic I.P.Pavlova a Karlovo náměstí a potom kousek pěšky.

Martin Pišín
Martin Pišín

Přidat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *