Zámek Zbiroh
Plzeňský kraj byl dnes cílem velikonočního putování. Zámek Zbiroh byl pak alternativou k návštěvě Velikonoc na zámku Kozel. Chybička ve špatně přečtěném datu /Velikonoce na zámku Kozel jsou zítra 31.3 a 1.4./ se vloudila a tak 30 minut vzdálený zámek byl dobrou volbou.
Jarmark začal v 11 hodin. Parkovné pod zámkem stálo 50 Kč. Krásné počasí i atraktivní prostředí zámku přilákalo hodně lidí a rodin s dětmi. Na nádvoří hrála lidová muzika, před branami i na nádvoří byly stánky.
Mně asi nejvíc zaujal stánek s hromadou čerstvého česneku, velikonočního zboží a řemesel tu bylo podle mne pomálu. Pomlázky, jeden stánek s květinovými věnečky a pár krasliček u toho. Stánky s pečenými preclíky a koláči, oblečení, šperky , stánek s dřevěnýmio výrobky , atrakce pro děti i střílení z kuše.
Mně chyběly malované kraslice v jakékoliv podobě.
Zámek Zbiroh
Z nejasných obrysů svého vzniku se románsko-gotický hrad Zbiroh vynořuje na sklonku 12. století jako nejstarší české šlechtické sídlo. Původní hradní části dodnes dominuje nejstarší samostatně stojící hlásná věž na našem území, ukrývá se zde vůbec nejhlubší studna v Evropě a jako perla ji zdobí jedna z nejstarších hradních kaplí u nás. Svou dnešní podobu rozlehlého renesančního zámeckého sídla Zbiroh získává v samotném závěru 16. století, v držení císaře Rudolfa II. Habsburského.
Dnes nabízí zbirožský zámek svým návštěvníkům, hostům a klientům prvotřídní servis v rámci gastronomických služeb. Kompletní tým Agentury NKL, s.r.o. zajišťuje široké spektrum korporátních, ale i soukromých akcí. Řadu renomovaných ocenění získal Chateau hotel****/***** nebo pohádková svatební agentura Chateau Wedding. Denně je hostům otevřená restaurace U Rudolfovy kratochvíle a expozice s poutavým příběhem historie hradu a zámku, ale i rytířů templářského řádu.
Více o zámku: zde
ZÁMECKÁ KRČMA U Rudolfovy kratochvíle
Kulinářský zážitek pak určitě v zámecké krčmě, kde se podávalo i zelené pivo. Já si dala vývar a pečeného králíka se špekovými knedlíky a skvělé červené= zelí- Tady vám nalejí pohár dobrého vínka a žejdlík pivního moku, něco k snědku k tomu. Personál je dobově oděný, interiér středověkem laděný.. Pečený pašík z naší pece, olizovati se každý z Vás bude přece. Na oběd i večer, můžete si dát maso z meče, na lávovém kameni bifteček, objednat jako dáreček. Na závěr něco sladké poezie, k tomu káva ze zrn z daleké Arábie. Krčma, včetně řvajícího papoucha, byla moc fajn!
Jarmark se konal 30.3..
Přidat komentář