• Menu
  • Menu

Itálie a Chorvatsko – srpen 2016 – část třetí

Domů » Všechny destinace » Zahraničí » Evropa » Itálie » Itálie a Chorvatsko – srpen 2016 – část třetí

Isola dei pescatori – Ostrov rybářů

Pátek byl poslední den, na který jsme si naplánovali výlet. Chtěla jsem vyrazit lodí k rybářským chýším casoni a přemluvila k tomu i zbytek posádky s tím, že pak půjdeme všichni do dalšího aquaparku.

K rybářským chýším se vyráží z Caorle a my mysleli, že nebude žádný problém nástupní místo najít. Opak byl pravdou. Po městě jsme jezdili hodinu tam a sem, ale úspěch se nedostavil. Problém byl hlavně v tom, že místní neuměli dobře anglicky a všichni nás posílali přímo k chýším a ne k lodi, která by nás k nim dovezla. Takže jsme nakonec skončili na opačné straně města, než  jsme potřebovali.

Casoni v Caorle
Casoni v Caorle

Aquaparku Aquafollie

Nakonec bylo jasné, že nestihneme loď najít dřív, než v devět hodin vypluje, takže jsme se přesunuli na Viale Aldo Moro k místnímu aquaparku Aquafollie a rozhodli se, že počkáme do deseti hodin, než park otevřou. Ostatní šli na zmrzlinu a já během pár minut našla místo, odkud loď vyplouvala. Trochu pech, ale protože ve 14.30 hod. měla vyplouvat další loď, rozhodla jsem se výlet přeci jen absolvovat, byť až odpoledne.

V deset jsme tedy mezi prvními návštěvníky vstoupili do Aquafollie (20 EUR/osoba), kde měli samozřejmě tobogány a skluzavky pro malé i velké, divokou řeku, bazén s umělými vlnami, mokrou bublinu a brouzdaliště s kluzačkami pro nejmenší.  Kromě vodních atrakcí tu mají také hřiště pro děti, trampolíny, bazének s balónky, hernu či autíčka. Pro holky se favoritem stala mokrá bublina, na kterou se musely vyšplhat po laně.

Aquafollie
Aquafollie

Isola dei pescatori a Ernest Hemingway 

Kolem druhé hodiny jsem ostatní nechala v aquaparku a vyrazila k nástupnímu místu loďky. Jak jsem zjistila, byla jsem jediná, kdo neměl plavbu zarezervovanou dopředu, takže jsem musela čekat, jestli se vůbec vejdu. Nakonec to dopadlo a vyrazili jsme na 2,5 hodinovou plavbu po kanálech a lagunách. Míchá se tu slaná mořská voda se sladkou z řek Lemene a Livenza, které tu na obou koncích Caorle ústí do moře.

Dnes už většina rybářů žije pouze ve městě nebo jeho přilehlém okolí, několik jich ale ještě zůstává v původních rákosových chýších Casoni na tzv. Ostrově rybářů (Isola dei pescatori) v laguně, osada funguje spíš jako skanzen. Kdysi tu pobýval i Ernest Hemingway a do laguny chodil na lov. Hemingway do prostředí Caorle a jeho laguny zasadil také děj svého románu „Za řekou a mezi stromy“.

V lodi nás bylo 12 plus dva průvodci a výlet se mi moc líbil. U jedné z chýší jsme se zastavili – patří prý tatínkovi naší průvodkyně. Paní nám ukázala, jak to vypadá vevnitř a všechno do detail vysvětlila – teda aspoň myslím, protože mluvila jen italsky a já tak nerozuměla téměř ničemu. Dostali jsme ochutnat speciální sladkou mátovou kávu. Pak jsme měli rozchod cca na půl hodinky, kdy jsme si mohli prohlédnout i další chýše. Do této oblasti se dá dojet také na kole, ale z vody vypadaly casoni take moc hezky.

Casoni v Caorle
Casoni v Caorle

Kolem páté jsme za ostatním přišla zpátky do aquaparku – vypadalo to, že se dobře bavili. Cestou domů jsme nakoupili tentokrát v Penny. Holky šly ráno s dědou k moři hledat mušle a my s mamkou jsme pomalu začaly balit. Všichni jsme pak spolu strávili zbytek dne u bazénu. V 17.30 hod. přijel David, takže tuhle noc nás v mobilhomu spalo šest.

Další cíl je Chorvatsko

Po snídani jsme dobalili věci a my s Davidem a holkama jsme odjeli v osm hodin přes Slovinsko do Chorvatska. Rodiče ještě pouklízeli, co bylo potřeba, a odjeli chvíli po nás domů do Čech.

Cesta do Chorvatska byla celkem pohodová a my tak v půl druhé dorazili do městečka Kožino, kde jsme měli rezervovaný apartmán Success. Před námi tam už den předtím dorazilo dalších pět spřátelených rodin z Trutnova, takže jsme zabrali v podstatě celý jeden dům. My bydleli ve druhém patře a z terásky byl hezký výhled na cca 50 metrů vzdálené moře. Před domem byla další velká společná terasa, na které jsme trávili spoustu času. Byl tu i malý bazén a vířivka, ale moc jsme je nevyužívali.

Celkem nás bylo včetně dětí 25 a to ještě odpoledne dorazil jachtou další kamarád a kamarádka, kteří kotvili v Kožinu. Společná večeře v místní restauraci byl celkem zážitek pro nás i pro obsluhu.

cestopis následující

cestopis předcházející

 

Simona

Přidat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *