• Menu
  • Menu

Olšanské hřbitovy – unikátní naučná stezka

Domů » Všechny destinace » Česká republika » Praha - hlavní město » Olšanské hřbitovy – unikátní naučná stezka

Olšanské hřbitovy – 2. část

Olšanské hřbitovy nejsou jen hroby a hrobky, ale jsou i galerií české funerální plastiky. Nacházejí se zde sochařské práce od Ignáce Platzera, Josefa Zítka, J. V. Myslbeka, Františka Rouse, Stanislava Suchardy, Ladislava Šalouna, Jaroslava Horejce, či mého oblíbeného Františka Bílka. Některé náhrobky jsou také od současných sochařů a těmi jsou například Olbram Zoubek, Vladimír Preclík nebo Aleš Hnízdil.

Bílkova plastika

Naučná stezka

Olšanské hřbitovy jako jediný hřbitov v Praze mají od roku 2006 unikátní naučnou stezku. Na tabulkách jsou popisky a fotografie náhrobků známých osobností. Trasa naučné stezky začíná u kostela sv. Rocha na Olšanském náměstí, zatím tu je něco přes 70 popisných tabulí. U hlavního vchodu jsou volně k dostání letáčky mapující hroby známých osobností a významné funerální plastiky. Bohužel jsme mapky našli téměř při odchodu, přesto jsme některá místa odpočinku malířů, hudebníků, umělců, spisovatelů, cestovatelů a básníků našli sami.

Enrique Stanko Vráz

Enrique Stanko Vráz

Pro mě byl největším překvapením hrob, kde byl pochován slavný cestovatel Enrique Stanko Vráz, sběratel, fotograf a autor mnoha cestopisů. Vráz na přelomu 19. a 20. století vydával cestopisy, projel Ameriku, Afriku a Asii a obohatil sbírky Národního a Náprstkova muzea. Nově opravený náhrobek zdobí jeho podpis a v hrubě opracovaném kameni je jakoby zaklíněna zeměkoule natočená na Ameriku. Pravděpodobně odkaz na jeho knihu – Napříč rovníkovou Amerikou.

Jan Werich a Jiří Voskovec

Zajímavě je proveden žulový náhrobek Jana Wericha a Jiřího Voskovce, zakladatelů legendárního Osvobozeného divadla, jejich jména jsou napsána na náhrobku ve tvaru úsměvu. Když zaprší, zvláštně vyřezané kanálky odvádějí dešťovou vodu. Návrh na náhrobek vypracoval akademický sochař Vladimír Preclík.

Ladislav Smoljak

Originální je další náhrobek od Vladimíra Preclíka. Zde je pochován Ladislav Smoljak, filmový a divadelní režisér, scenárista a herec, který úzce spolupracoval se Zdeňkem Svěrákem, se kterým psal pro Divadlo Járy Cimrmana.

A  další…

Našli jsme hrob legendárního hokejisty a trenéra Ivana Hlinky, dále českého dirigenta populární hudby Josefa Vobruby, politika Josefa Smrkovského, herce Ivana Luťanského, Svatopluka Beneše, Vladimíra Dlouhého a zpěváka Jiřího Schelingera.

Sochař Sucharda i architekt Jan Kotěra

Vedle hrobky Eduarda Vojana s bronzovou plastikou chlapce od sochaře Stanislava Suchardy je honosná hrobka od architekta Jana Kotěry se stélou v podobě anděla.

hrobka od architekta Jana Kotěry

Josef Lada a Stanislav Wolarz

Našli jsme místo odpočinku Josefa Lady, českého malíře, ilustrátora, scénografa a spisovatele, dále britského bluesového zpěváka a kytaristy Stanislawa Wolarze, vystupujícího pod jménem Stan the Man.

Jan Palach

Hrob Jana Palacha je označen bronzovou deskou s reliéfem lidského těla od Olbrama Zoubka. V roce 1973 byla Palachova rodina přinucena zrušit Palachův hrob na Olšanských hřbitovech, jeho tělo bylo exhumováno a zpopelněno. Bronzová náhrobní deska od sochaře Olbrama Zoubka byla odstraněna a roztavena. Urna s jeho popelem byla uložena na hřbitově ve Všetatech. K obnovení hrobu Jana Palacha na pražských Olšanských hřbitovech došlo až po roce 1989.

Jan Palach a plastika od Olbrama Zoubka

Procházka naší historií

Při procházce jsme našli jen malé procento osobností, ale byla to zajímavá cesta naší historií. Ještě se sem jistě vrátíme ale až na podzim, kdy listí na zdejších starých a vzrostlých stromech začne opadávat. Poslední místo, kam se ještě dnes podíváme bude nejstarší část Olšanských hřbitovů, ale to zase v další části……

Olšany

předcházející část Olšanské hřbitovy

následující část Olšanské hřbitovy

Dana Dajdulka

Více jak 15 let se pro mě stalo cestování drogou. Za tu dobu jsem mimo Evropu navštívila USA, Nový Zéland, Thajsko, Kambodžu, Velikonoční Ostrovy... poslední roky se mou láskou stala Jižní Amerika. Každá další cesta je pro mne nejenom výzvou, ale také uskutečněnými sny poznat místa , které tak dobře znám z knih a cestopisů.

Zobrazit články

Přidat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *