• Menu
  • Menu

Mexiko 25 – Zócalo

Domů » Všechny destinace » Zahraničí » Jižní Amerika » Mexiko » Mexiko 25 – Zócalo

Kluziště na Plaza de la Constitución – největší na světě!

Obrovská plocha čtvercového náměstí Plaza de la Constitución, kterému se obecně říká Zócalo, obklopují historické budovy, jako je Metropolitní katedrála a Národní palác, kde sídlí Mexická vláda. Postaveny byly přímo v srdci bývalé starobylé aztécké říše a nejčastěji se náměstí využívá pro politická shromáždění a koncerty pod širým nebem. Jiným účelům ovšem slouží v období vánočních svátků, a to až do 12 ledna. Navzdory teplému počasí a i přesto, že je bruslení zcela vzdálené mexické kultuře, si mohou obyvatelé tohoto 20timilionového hlavního města užívat ledu a sněhu na největším venkovním kluzišti na světě. Kdokoliv sem může přijít, půjčit si brusle a po dobu 45 minut bruslit třeba v poledním horku.

kluziště

Největší kluziště na světě

Vybudování kluziště stojí každoročně 1.500.000 MXN a pro město, kde žije tolik lidí ve slumech a nemají dostatek jídla nebo čistou pitnou vodu, se nám zdálo kluziště hodně extravagantní. Na financování se ovšem nepodílí pouze město, ale také mnoho sponzorů. Plocha kluziště se 32.000 metry čtverečními, která pojme až 1200 bruslařů, se zapsala do Guinnessovy knihy rekordů jako největší na světě.

kluziště

Kluziště je navrženo tak skvěle, že vydrží zamrzlé i v horkém počasí. Sjíždějí se sem jak místní, kteří si mohou zdarma zabruslit, tak turisté z celého světa. Všichni si užívají vánoční výzdobu, atmosféru vánoc a bruslení pod rozpáleným sluncem, nebo v noci při umělém osvětlení. Pro některé mexické obyvatele je led a sníh vzácnou novinkou a jedinou možností vyzkoušet si zimní sporty. Kdo brusle nemá, může si je zdarma půjčit. Připraveni jsou zde i instruktoři, kteří pomáhají nezkušeným začátečníkům, a těch je pravděpodobně většina. Další šikovně promyšlenou pomůckou pro začátečníky jsou oranžoví plastoví tuleni, o které se mohou bruslaři opřít a lépe udržet rovnováhu.

Loňský rok jsme otevření ledního kluziště propásly jen o pár dní, ale letos jsme si tuto událost nechtěly nechat ujít. Náměstí po našem návratu z Mazunte už bylo vánočně vyzdobené a dominoval mu gigantický vánoční strom. Okolo kluziště byly vybudované tribuny pro tisíce diváků, hrají zde různé orchestry, zpívají se koledy a při otevření a na Nový rok se odpalují ohňostroje. Sedly jsme si s Jankou na tribunu a pozorovaly nadšené děti i dospělé.

kluziště

Dlouho do noci jsme se pak procházely po náměstí, fotily světelné vánoční výzdoby na domech a v ulicích. Na jednu ze zahrádek jsme si zašly na noční sklenku koktejlu před spaním. V ranních hodinách nás vzbudil nějaký divný rachot a zjistily jsme, že během noci dělníci opravili a čerstvě vyasfaltovali celou silnici před naším domem. Neuvěřitelné, pracovali celou noc a odvedli perfektní práci. Do Mexika by si zřejmě měli zajet naši silničáři na školení.

Zocalo v noci

cestopis následující

cestopis předcházející

Dana Dajdulka

Více jak 15 let se pro mě stalo cestování drogou. Za tu dobu jsem mimo Evropu navštívila USA, Nový Zéland, Thajsko, Kambodžu, Velikonoční Ostrovy... poslední roky se mou láskou stala Jižní Amerika. Každá další cesta je pro mne nejenom výzvou, ale také uskutečněnými sny poznat místa , které tak dobře znám z knih a cestopisů.

Zobrazit články

Přidat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *