• Menu
  • Menu

Výstava 15 let od povodně, Praha

Domů » Všechny destinace » Česká republika » Praha - hlavní město » Výstava 15 let od povodně, Praha

Kampa – Fotografická výstava 10.8. – 30.9.

Praha 1 patřila při pětisetleté povodni v roce 2002 k nejvíce zasaženým oblastem. Pod vodou byla Kampa a části Malé strany, Starého města, Josefova i Nového města. V jednu chvíli se dokonce otřásal i Karlův most. Škody se v této městské části vyšplhaly na 400 miliónů korun.

Karlův most

Ničivá povodeň

Povodeň, která Prahu v srpnu roku 2002 postihla, byla svým rozsahem, průtokem a důsledky nejničivější povodní v novodobé historii města. Dvě mimořádně vydatné vlny srážek zasáhly ve dnech 6. až 7. srpna a 11. až 12. srpna postupně celé území povodí Vltavy a výška hladiny vodních toků protékajících hlavním městem v řadě případů přesáhla povodňové značky nejvyšších zaznamenaných povodní v historii.

výstava na Kampě

Ničivá povodeň trvala od 8. do 19. srpna, tedy dvanáct dnů. Zasáhla více než 5,8 procenta rozlohy města, navíc místa s nejhustší či důležitou městskou infrastrukturou i místa s největší hustotou obyvatel a s historickou zástavbou. Povodní byly postiženy městské části Praha 1, 2, 4, 5, 6, 7, 8, 12, Suchdol, Lysolaje, Chuchle, Radotín, Zbraslav, Lipence a Troja. Z těchto městských částí bylo evakuováno 48 470 osob.

výstava na Kampě

Systém ochrany

Od té doby se mnohé změnilo a vylepšilo. V Praze vznikl jedinečný systém ochrany před velkou vodou, který nám může závidět řada světových metropolí. Samotné centrum města chrání mobilní protipovodňové bariéry – hliníkové zábrany sestavené z jednotlivých dílců. Výška těchto bariér je 3 metry. Kanalizační síť je pro případ ohrožení chráněna uzávěry, které zamezí proudění vody v opačném směru.

výstava na Kampě

Výstava velkoformátových fotografií na Kampě

Výstavou nazvanou „15 let od povodně“ si hlavní město připomíná ničivé záplavy, kterým Praha v roce 2002 čelila, a které zcela změnily pohled na způsoby ochrany před velkou vodou. Na dvaceti panelech umístěných v parku Kampa si lidé mohou prohlédnout dobové velkoformátové fotografie a zavzpomínat na dobu, kdy se metropole bránit přírodním katastrofám podobného rozsahu teprve učila a přesto v těžké zkoušce obstála.

Kampa
Jana Schlitzová

Má první cesta za hranice byla do NDR, tady jsem poprvé spatřila moře. Následovaly Maďarsko, Jugoslávie, Bulharsko. Když se otevřely hranice, stačila na několik let Evropa, to už byly cesty s dětmi. Od chvíle, kdy jsme poprvé s dětmi navštívili Asii, je poznávání, psaní a fotografování mým druhým zaměstnáním a stále mě to baví. Nádherná místa a zákoutí naší země, krásné České republiky, teprve objevuji a mám co dohánět.

Zobrazit články

Přidat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *