• Menu
  • Menu

VD Stráž pod Ralskem

Domů » Všechny destinace » Česká republika » Liberecký kraj » VD Stráž pod Ralskem

Vodní nádrž ve Stráži pod Ralskem

Do Stráže pod Ralskem jsme dorazily po  obědě. Na procházku jsme moc času neměly, ale i za dvě hodiny se toho dá stihnout. Slunce prosvětlovalo žloutnoucí i krvavě červené podzimní olistění stromů. Vydaly jsme se k vodní nádrži. Počasí si s námi začalo hrát a tak temné mraky střídalo dvouvteřinové rozsvícení slunce a obrazy v krajině se rychle měnily.

VD Stráž pod Ralskem

Je říjen, usedáme na lavičku a mimo krásného pohledu na zvlněné kopce před námi, pozorujeme kačeny. Na panoramatu před námi  se v dáli  tyčí Ještěd. Na pláži jsou pouze školní děti, které si tu krátí odpoledne.

Nádrž je v sezoně využívaná i k rekreaci, vodním sportům a rybaření. Na jeho jihozápadní straně je řada kiosků, restaurace a vodní vlek. Dobře vybavený areál s vlekem využívají vodní lyžaři z celé republiky. 800 m dlouhý lyžařský vlek nabízí možnost adrenalinového sportovního vyžití a pro ty méně odvážné zajímavou podívanou.V nádrži je zadržováno až 1,5 milionů m³ vody a plocha nádrže je 42 ha a jejím hlavním účelem je snížení povodňových průtoků na Ploučnici a ochrana území pod hrází před povodněmi. Vedlejším účelem vodního díla je i regulovaný chov ryb a naředění znečištění v toku Ploučnice v případě havarijního zhoršení jakosti vody.

VD Stráž pod Ralskem

Podél jižní strany nádrže prochází červeně značená turistická trasa, která pokračuje po jižní straně nádrže do 2 km vzdálené obce Hamr na Jezeře. Zároveň tudy prochází cyklotrasa 3007. Je zde i tenisový areál.

Penzion u VD Stráž pod alskem

Po půl hodině začíná foukat a spadne i pár kapek, máme ještě čas a tak se těšíme na kafíčko a dortík. Staré dámy se ptáme, zda je tu cukrárna. Paní je bývalá učitelka a tak nás mermomocí chce provést městem. Z romantické části u vody přicházíme do přebarveného města duchů. Velké paneláky i  mohutné stavby, kde sídlily bohaté firmy, zejí prázdnotou, spoustu bytů je vysklených a vybydlených. Jako by se tu zastavil čas. Do krajiny pak svítí nová atletická dráha a sportovní areál. Obrovská budova polikliniky a městského úřadu bývala dle paní učitelky školou. Tam, kde je možná krásné náměstí a trochu pěkné architektury, jsme už nestihly, ani tu kávu jsme si nedaly, v pekárně nám před nosem zavřely, no tak snad příště…

 

Stráž pod Ralskem

Město nedaleko Mimoně, na okraji dřívějšího vojenského prostoru u řeky Ploučnice.

Těžba uranu

V okolí jsou velké ložiska uranu, dle odborníků jediné, které se neprojevily radioaktivitou na povrchu. Těžba probíhala v letech 1967 až 1996. Z Českolipského deníku: Od roku 1996 je uran exploatován jako vedlejší produkt sanace ložiska Stráž. e Stráži pod Ralskem se těžil uran od roku 1967. K jeho dobývání se používalo louhování 99 procentní kyselinou sírovou, což mělo katastrofální dopad na životní prostředí. V podzemí jsou tam více než na čtyři miliony tun kyseliny sírové a dalších chemikálií, podzemní jezero kyseliny se tak velikostí rovná Slapské přehradě.

Chemickou těžbou bylo kontaminováno asi 369 milionů metrů krychlových podzemních vod a kontaminace přímo ohrožuje rozsáhlou zásobárnu pitné vody v severních Čechách. Likvidace následků těžby byla zahájena bezprostředně po jejím ukončení v roce 1996. Miliardy korun už tedy práce stály a další miliardy si v příštích desítkách let vyžádají.

Vláda schválila na svém zasedání dne 18. 9. 2017 uvolnění 6,85 mld. Kč na úhradu nákladů a výdajů spojených s řešením důsledků po chemické těžbě uranu a souvisejících činností v oblasti Stráže pod Ralskem pro období let 2018 až 2022.

Zajímavost

Říká se , že přes Stráž pod Ralskem projižděl anglický král Richard Lví srdce při výpravě do Svaté země.

Jana Schlitzová

Má první cesta za hranice byla do NDR, tady jsem poprvé spatřila moře. Následovaly Maďarsko, Jugoslávie, Bulharsko. Když se otevřely hranice, stačila na několik let Evropa, to už byly cesty s dětmi. Od chvíle, kdy jsme poprvé s dětmi navštívili Asii, je poznávání, psaní a fotografování mým druhým zaměstnáním a stále mě to baví. Nádherná místa a zákoutí naší země, krásné České republiky, teprve objevuji a mám co dohánět.

Zobrazit články

Přidat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *