• Menu
  • Menu

Wroclaw – Hala století – Unesco

Domů » Všechny destinace » Zahraničí » Evropa » Polsko » Wroclaw – Hala století – Unesco

Polská Hala Stulecia

Počasí ve Wroclawi  nám při naší návštěvě moc nepřálo, ale vidět halu století jsme přesto chtěli. Už na parkovišti se děly rošády. Začaly přijíždět autobusy i velké množství aut. Rozestavěné stánky kolem a velký úklid dávaly tušit, že se tady připravují na slavnosti spojené s ochutnávkou piv.

Hala století Wroclaw.

Unesco

Nadchly nás obrovské pergoly  i celá stavba, která byla v roce 2006 pro svou jedinečnou železobetonovou konstrukci zařazena na seznam světového dědictví UNESCO. Po začlenění Slezska k Polsku v roce 1945, kdy hala zůstala válkou téměř nedotčená, se budova přejmenovala na Lidovou hal (pol. Hala Ludova) a hostila nespočet obchodních, kulturních  i sportovních událostí pro 6000 sedících nebo až 20000 stojících diváků. V 70. a 80. letech hala sloužila jako kino Gigant. V roce 1997 byla u příležitosti návštěvy papeže Jana Pavla II hala kompletně zrekonstruována. V roce 2004 se hala dostala na seznam 25 nejvýznamnějších polských budov.

Hala století Wroclaw.

 

Hala století

Hala v době  svého vzniku (dříve Hala Ludowa, pol. Hala Stulecia, ang. Centennial Hall, něm. Jahrhunderthalle), v letech 1911-1913  měla železobetonovou střechu s největším rozpětím na světě. V té době byla Wroclav /Vratislav/ součástí Německého císařství. Hala byla postavena podle projektu Maxe Berga a ověřena inženýrem  Heinrichem Müller-Breslau. Její centrální kopule má 67 metrů v průměru a maximální šířka interiéru činí 95 metrů. Dostupná plocha činí 14.000 metrů čtverečních. Hala je prostorná, výška interiéru dosahuje 43 metrů. Kolem centrální haly je navrženo ještě 56 výstavních místností a prostorné kuloáry. Architektonický celek tvoří kromě samotné Haly také Pavilon čtyř kopulí, Pergola a Jehlice. Hala století představuje centrum vratislavského výstaviště, jehož celkovou koncepci navrhl německý architekt Hans Poelzig, který  zde postavil Pavilon čtyř kopulí a pergolu

Hala století Wroclaw.

 

 

Jana Schlitzová

Má první cesta za hranice byla do NDR, tady jsem poprvé spatřila moře. Následovaly Maďarsko, Jugoslávie, Bulharsko. Když se otevřely hranice, stačila na několik let Evropa, to už byly cesty s dětmi. Od chvíle, kdy jsme poprvé s dětmi navštívili Asii, je poznávání, psaní a fotografování mým druhým zaměstnáním a stále mě to baví. Nádherná místa a zákoutí naší země, krásné České republiky, teprve objevuji a mám co dohánět.

Zobrazit články

Přidat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *