• Menu
  • Menu

Polsko – Nová filharmonie Štětín

Domů » Všechny destinace » Zahraničí » Evropa » Polsko » Polsko – Nová filharmonie Štětín

 Vítěz architektonické Ceny Miese van der Roheho 2015

Cestou od polského Baltu jsme zastavili ve Štětíně. Chtěly jsme si prohlédnou město, památky i přístav. Počasí  pro naše plány nemělo pochopení. Zima, vlezlo a zataženo. Nedělní ráno, kdy by bylo lepší zůstat v posteli. Zajímavou stavbu zdejší filharmonie jsme si ale nenechaly ujít. A dobře jsme udělaly!

Vítěz architektonické Ceny Miese van der Roheho 2015, kterou každé dva roky uděluje Evropská unie, se stala budova filharmonie v polském Štětíně. Návrh filharmonie od Alberta Veigy a Fabrizia Barozzi (španělský ateliér Barozzi Veiga) vzešel z mezinárodní soutěže uspořádané v roce 2007. Objekt stojí na místě vybombardovaného koncertního domu za druhé světové války. Stavba je složená ze štíhlých vertikálních profilů zakončených bílou korunou připomínající plachty lodí proplouvajících kdysi kolem nedaleké námořní akademie, někomu možná připomínají spíše elegantní siluetu  neogotických kostelů.  Bělostná stavba z průsvitného skla doplňuje tradiční místní architekturu. Použití skla jako vnější obkladový materiál, je zajímavý i tím, že stavba při setmění svítí. Plocha  stavby je 3800 m2.

Nová filharmonie Štětín

Interiér

Vznešená stavba  a uvnitř tma, zkusily jsme otevřít dveře a bylo otevřeno. Po vstupu dovnitř jsme zíraly na skvostný interiér. Jednoduchý  black and white. Na dlouhé lavici seděl strážník. Nemohl byste nám rozsvítit? Nemogu!

Nová filharmonie Štětín -schodiště

Přesto v tiché symbióze s architekturou si to náramně užíváme. Je tu kavárna /teď ještě zavřená/, vše v bělostné bílé.  Dvě schodiště uzavřené páskou, dominantním  spirálovitým schodištěm, a také rovněž klasickým lineárním schodištěm, které se táhne po straně vestibulu. kterými se diváci mohou dostat, co nejrychleji do sálů s akustickým obkladem z plátkového zlata. Reflektivní stěny se tak starají o slavnostní a neustále se proměňující atmosféru v sále. Jeden pojme kolem tisícovky posluchačů, ten druhý komornější  pojme asi dvě stě lidí.

Nová filharmonie Štětín

Kavárna

Po 13. hodině se do filharmonie vracíme. Interiér nás uchvátil natolik, že dát si tady kávu je povinností. Bílé stolky s vázičkami s krvavě rudými růžemi, skvělá káva, čokoládový dort, čaj a ta atmosféra  je prostě úžasná.

Nová filharmonie Štětín

V budoucnu nás doufám čeká i návštěva nějkého koncertu ve zlatých sálech.

Nová filharmonie Štětín – kavárna
Jana Schlitzová

Má první cesta za hranice byla do NDR, tady jsem poprvé spatřila moře. Následovaly Maďarsko, Jugoslávie, Bulharsko. Když se otevřely hranice, stačila na několik let Evropa, to už byly cesty s dětmi. Od chvíle, kdy jsme poprvé s dětmi navštívili Asii, je poznávání, psaní a fotografování mým druhým zaměstnáním a stále mě to baví. Nádherná místa a zákoutí naší země, krásné České republiky, teprve objevuji a mám co dohánět.

Zobrazit články

Přidat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *