• Menu
  • Menu

Věžické údolí

Český ráj

Český ráj je jednou z nejnavštěvovanějších oblastí naší republiky. Na poměrně malém území je neuvěřitelná koncentrace kulturních a přírodních památek. V tomto ročním období, kdy zatím nevrcholí turistická sezona, je možnost zavítat do kraje ve středním pojizeří na výpravu a užít si relativního klidu ve společnosti jen malého množství turistů pěších, či cyklistů.

Český ráj

Věžák

Věžickému údolí, kterým mimo jiné prochází žlutá turistická značka a zároveň Naučná stezka Podtrosecká údolí, vévodí Věžický rybník, chcete-li Věžák. Říká se, že je to nejkouzelnější rybník v Českém ráji. Na protějším břehu rostou přímo z hladiny pískovcové skály. Tyto které se odráží ve vodní hladině a nám, příchozím se nabízí úchvatné scenérie, tak typické pro zdejší kraj. Ne nadarmo rybník Věžák posloužil jako inspirace pro malíře, fotografy a filmaře. Skoro každému se při pohledu přes vodní hladinu vybaví scéna z filmu Jak dostat tatínka do polepšovny, kdy malý Vašík s tátou provádějí svůj první horolezecký výstup na skálu, která je podle Jany Preissové údajně jediná široko daleko. Věžák je svou rozlohou největší z rybníků takzvané Podtrosecké soustavy, kam se řadí i Krčák, Vidlák nebo Rokytnický rybník.

Věžický rybník

Malý kousek od břehu rybníka je možné pohodlně zaparkovat auto. Dojedeme sem po silnici ze Sobotky směrem na Hrubou Skálu. Je nutné jet se zvýšenou opatrností, protože silnice je zároveň cyklostezkou a místy tudy prochází i pěší turistické značení.

Martin Pišín

Přidat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *