• Menu
  • Menu

Jezero Most se otevřelo pro veřejnost

Domů » Všechny destinace » Česká republika » Ústecký kraj » Jezero Most se otevřelo pro veřejnost

Dnes je 12. Září 2020, je něco málo před polednem a jezero MOST se otevírá veřejnosti.  Parkoviště se plní  auty a před námi se otevírá jezero v celé své kráse.

Mostecké jezero

Na jezero Most dnes vstupujeme svobodně a s velkým natěšením. Naposledy jsme zde byly v loňském zimním čase v únoru. To bylo jezero liduprázdné a jen setkání s ornitologem dávalo tušit, že tu nějaká lidská noha projde. Jezero je mimo jiné oblíbeným zimovištěm vodních ptáků  a také domovem mnoha obojživelníků a plazů.

Jezero Most v zimě- zimoviště ptactva
Jezero Most v zimě- zimoviště ptactva

Jezero nyní pro veřejnost

Dnes je 12. Září 2020, je něco málo před polednem a jezero MOST se otevírá veřejnosti.  Parkoviště se plní  auty a před námi se otevírá jezero v celé své kráse. Cituji úryvek z mosteckého deníku: V Mostě se teď lámou dějiny. Končí éra, která začala devastací krajiny a bouráním starého města kvůli těžbě uhlí. Po půl století mohou lidé zpět. Místo obří díry najdou jezero, kde se mohou vykoupat, a zelené plochy, kde mohou v klidu odpočívat. Kdysi rozervaný Most jako by se očistil od prašné minulosti a vykročil do lepší budoucnosti.

Jezero Most

U vstupu si dáváme skvělou ledovou kávu, někteří si dávají voňavé klobásky. Babí léto přeje návštěvníkům i plavcům. Bereme plavky. Jsme na kamenité pláži, mola jsou teď plná a tak se nám tam nechce. Oválné kameny a trochu nepohodlné chůze k tomu. Ležet se dá, ale sem tam vám vytlačí kámen malý otvor do kůže. Vstupovat z kamenité pláže do příjemně chladné vody s velkou opatrností jde. Klouže to! Ale voda je čistá a parádní!

Jezero Most

Plaveme na nejbližší molo na vodě.Je jich tu na jezeře více. To naše je bez schůdků a tak vlézt na něj s obtížemi jde. Já se vyšplhám na něj s pomocí Sárky a pak se  se smíchem rozplácnu jak vorvaň. Dřevo krásně to hřeje a tak tu vydržíme více jak hodinu. Pozorujeme odtud přicházející  a vše, co se děje na břehu. Mimo rodiny s dětmi na velkém dětském hřišti, pejskaře je vidět ve vodě také potápěče. Lidé i ze břehu pozorují pod vodní hladinou život, hlavně ryby. Podél jezera projíždějí cyklisté, lidé na bruslích i longboardech.  Zájem je velký a všichni jsou zvědaví.

Nevím jestli je blízko  letiště, ale často nad námi přelétají velké červené a žluté vážky – helikoptéry.

Jezero Most

Jezero Most

Jezero Most je v současnosti druhou největší vodní plochou v Česku . Vzniklo zatopením povrchového hnědouhelného dolu Ležáky. Těžba zde byla ukončena v roce 1999. Napouštění vodou začalo v roce 2008. Od jezera je vidět vrchol Hněvín. K jezeru se dostanete kolem kostela Nanebevzetí Panny Marie. Jeho rozloha činí 311 hektarů, obvod jezera je přes 9 kilometrů, maximální hloubka je až 76 metrů. Aby se udržela kvalita a čistota vody byly v jezeře nasazeny dravé ryby. Jezero bude sloužit veřejnosti pro rekreaci a sportovní vyžití. U jezera jsou mobilní toalety, stánek s občerstvením. Do budoucna bude zázemí a jistě přibývat. Otevření mělo být asi velkolepé, ale koronavir slavení zastavil.

Jezero Most

Koupání tady je na vlastní nebezpečí!

 

 

 

 

Jana Schlitzová

Má první cesta za hranice byla do NDR, tady jsem poprvé spatřila moře. Následovaly Maďarsko, Jugoslávie, Bulharsko. Když se otevřely hranice, stačila na několik let Evropa, to už byly cesty s dětmi. Od chvíle, kdy jsme poprvé s dětmi navštívili Asii, je poznávání, psaní a fotografování mým druhým zaměstnáním a stále mě to baví. Nádherná místa a zákoutí naší země, krásné České republiky, teprve objevuji a mám co dohánět.

Zobrazit články

Přidat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

komentářů