• Menu
  • Menu

ALBÁNIE, nakouknutí do nitra Balkán 5 – Gjirokaster UNESCO86

Domů » Všechny destinace » Zahraničí » Evropa » Albánie » ALBÁNIE, nakouknutí do nitra Balkán 5 – Gjirokaster UNESCO86

Osmanské město Gjirokaster

Na cestu vyrážíme ráno, po vydatné snídani a naším cílem je město Gjirokaster. Jeho staré město je zapsáno na seznamu světového dědictví UNESCO, jako příklad dobře dochovaného osmanského města. Cesta je nesmírně malebná, už sama o sobě je zážitek.

cesta do Gjirokaster

Navíc, snad poprvé, v autě řadím 5 a místy i 6 !!Na doporučení v průvodci cestou zastavujeme na kafe v městečku Korce – nádherné historické uličky, vše je vkusně umělecky laděné, na závěr naší cesty jsme se shodli, že v Korce snad bylo nejhezčí historické centrum, co jsme v Albánii viděli.

v městečku Korce

Gjirokaster

Dojíždíme do Gjirokasteru, staré město se rozkládá vysoko ve svahu nad novým městem. Kde hledat ubytování? Samozřejmě ve starém městě. Na dvojku a místy na jedničku vyjíždíme po kluzkých kočičích hlavách do prudkého kopce do centra starého města a zastavuje nás až ocelový kužel před pěší zónou.

Gjirokaster

Podaří se nám zaparkovat a snad během 15ti minut nacházíme ubytování v parádně situovaném guest housu. Máme krásný pokoj s dřevěným obložením snad ještě z osmanské doby a koupelnou, centrum starého města je od nás asi 100 metrů. Centrum je samozřejmě turistické, plné malých kaváren, restaurací a obchůdků, ale vzhledem k historickým budovám všude kolem, neztrácí nic na kráse a exotičnosti. V Gjirokasteru trávíme dvě noci, couráme po starém i novém městě a hodně si to užíváme.

Gjirokaster

 

Dusan

Pokud mi to čas a finance dovolí, cestuji. Kamkoliv. Poznávání cizích krajů, lidí, jejich zvyků mě nesmírně obohacuje. Nebudu vzpomínat, jak jsem si koupil nové auto, ale co jsem kde a kdy viděl, prožil a koho potkal. Moc rád se vracím domů. Škoda, že to všechno nepřišlo dřív.

Zobrazit články

Přidat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *