• Menu
  • Menu

Thajsko, Kambodža, Laos, Vietnam s dětmi

Domů » Všechny destinace » Zahraničí » Asie » Kambodža » Thajsko, Kambodža, Laos, Vietnam s dětmi

Beng Mealea   – s  dětmi v tajemném chrámu.

Jedeme dál velice nesjízdnou prašnou cestou , je velké vedro a asi po hodině přijíždíme ke chrámu Beng Mealea . Je už navečer, v této odlehlé části potkáváme několik domorodců. K naší velké radosti zde nejsou žádní turisté, jak tomu je u jiných angkorských chrámů !.

Kambodža, Beng Mealea- cestování s dětmi

Úžasné!  Chrám je rozpadlý, prorostlý bujnou vegetací a kořeny, stromy . Všude se povalují větší i menší kamenné kvádry. Vše ještě umocnňuje tajemné pološero. Nejdříve trochu nechápavě přijímáme doprovod strážců.

Jeden hlídá a provádí Honzu , my holky dostáváme sympatickou strážkyni. Při průchodu areálem jsme ale velice vděčni , že nás tito strážci provázejí. Je zde spousty opravdu nebezpečných sutin, některá místa končí v různých chodbách a je dost těžké najít východ. Sárku nespustí strážkyně ani na vteřinu z očí a hlídá ji jako ostříž. Sárka na mě po půl hodině mrká a dává najevo, že potřebuje strašně čůrat, a tak vymýšlíme jak strážkyni odloudit. Nakonec se Sárou utečeme za rozvaliny. Cítíme se provinile, trochu se dusíme smíchy , ale když musíš , tak musíš… a strážkyně je velice šťastná , když se za pár minut znova objevíme. Procházíme čím dál více zatarasenými úseky a jsme rádi , že máme svého vůdce, přečkat tady noc by bylo spíše pro opravdové dobrodruhy. Potkáváme kambodžské děti, nádherně usměvavé človíčky se svým učitelem. Mávají a pokřikují na nás. Po prohlídce ještě sedíme na rozvalinách před chrámem a nasáváme tajemnou atmosféru. Nádherný chrám! Vracíme se . Zpět ještě projíždíme kambodžskými vesničkami a sledujeme zapadající slunce nad touto krajinou. Den končíme výbornou večeří v naší oblíbené restauraci. Děti berou „perobrkoskákadlo“ a jdou si hrát s Kambodžany před hotel. Ajka píše z Prahy SMS , že nám rezervovala hotel v Hanoji . Zítra odlétáme do Vietnamu.Chrám je vzdálen necelých 80 km od Siam Reap směrem na chrámové město Koh Ker (928 -944 našeho letopočtu bylo hlavním městem khmérské říše). Beng Melea je vyjímečný chrám.

Byl vystaven v Angor – Wat stylu . Jako materiál byl převážně použit pískovec .Jeho rozloha je téměř stejná jako Angkor Wat a včetně okolí čítá přes 1 km2.

Kambodža, Beng Mealea- cestování s dětmi

Tento chrám byl ještě donedávna skryt džunglí a nebyl přístupný. Dnes za poplatek asi 5 USD dostanete průvodce, který Vás provede tímto chrámem, plným tajemství a neskutečných výjevů.

Kambodža, Beng Mealea- cestování s dětmi

Sutiny a haldy kamení zahalené v bujné vegetaci Vás donutí přemýšlet o dávných časech. Při podvečerním šeru je veškeré vnímání mnohokrát umocněno .

Kambodža, Beng Mealea- cestování s dětmi

 

 

 

Jana Schlitzová

Má první cesta za hranice byla do NDR, tady jsem poprvé spatřila moře. Následovaly Maďarsko, Jugoslávie, Bulharsko. Když se otevřely hranice, stačila na několik let Evropa, to už byly cesty s dětmi. Od chvíle, kdy jsme poprvé s dětmi navštívili Asii, je poznávání, psaní a fotografování mým druhým zaměstnáním a stále mě to baví. Nádherná místa a zákoutí naší země, krásné České republiky, teprve objevuji a mám co dohánět.

Zobrazit články

Přidat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *