• Menu
  • Menu

Karlův most

Karlův most – výlet s dětmi

Karlův most je nejstarší stojící most přes řeku Vltavu  v Praze a druhý nejstarší dochovaný most v České republice. V Čechách to byla v pořadí čtvrtá kamenná mostní stavba, po mostu Juditině, Píseckém a Roudnickém.

Karlův most nahradil předchozí Juditin most, stržený roku 1342 při jarním tání ledů. Stavba nového mostu začala v roce 1357 pod záštitou krále Karla IV. a byla dokončena v roce 1402. Praha se stala i díky kamennému mostu významnou zastávkou na evropských obchodních cestách.

Most byl postupně ozdoben třiceti sochami a sousošími. Původně se mu říkalo jen Kamenný nebo Pražský most. Název Karlův most se vžil až kolem roku 1870 na základě dřívějšího podnětu Karla Havlíčka Borovského.(zdroj : internet 🙂

Po mostě vede historická královská cesta.

Karlův most

Obchodní centra se předhánějí v nabídce vánočních dárků, zboží a bombastických slev. Za dva dny začíná  advent . Na Karlově mostě za krásného , i když  chladného počasí , není po vánocích  ani vidu. Turisté se s údivem zastavují  a pozorují překrásná panoramata. Směsice národů, prodejci výtvarných děl  , školní děti tvoří pro oko zajímavou kulisu. Každé zastavení obohatí vaše vjemy a není důležité zda pozorujete krásné okolí  nebo kolemjdoucí. S hřejivým pocitem se zaposloucháte do směsice melodií linoucích se po mostě. Vše a všichni tvoří vzájemnou symbiózu . Nepřekvapí vás  ani malíř tvořící portrét krásné Japonky , ani černý chlapík v námořním obleku. Zadíváte-li se  se na poklidně tekoucí Vltavu pod vámi  a vaše oko se zalíbením spočine na odfrkující parníky a plovoucí loďky , přijde vám normální , že  kolem Vás protančí nevěsta , prostě sem patří. Prodejci a suvenýry, připravené spíše pro cizince,atmosféru dokreslují. Dlažba  tohoto pražského skvostu nemusí být ošlapávána jenom nohou cizince, ale každý , kdo Prahu navštíví , by měl  i s dětmi si najít  čas a toto světoznámé místo poznat. Předvánoční  a vánoční čas je pro návštěvu ideální.

Karlův most – výlet s dětmi
Jana Schlitzová

Má první cesta za hranice byla do NDR, tady jsem poprvé spatřila moře. Následovaly Maďarsko, Jugoslávie, Bulharsko. Když se otevřely hranice, stačila na několik let Evropa, to už byly cesty s dětmi. Od chvíle, kdy jsme poprvé s dětmi navštívili Asii, je poznávání, psaní a fotografování mým druhým zaměstnáním a stále mě to baví. Nádherná místa a zákoutí naší země, krásné České republiky, teprve objevuji a mám co dohánět.

Zobrazit články

Přidat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *