• Menu
  • Menu

Vyšehrad – Slavín

Vyšehrad

Dost zalézá  za nehty a zima spíše vhání lidi do příjemných kavárniček a vináren. Přesto výlet na Vyšehrad je  příjemným zpestřením pátečního odpoledne. Ztichlá  a  Sluncem zalitá  vstupní brána nás pohltila a posunula dál k Vyšehradu.

Upravené a sněhem pocukrované schodiště a cestičky nás nejdříve dovedly až k hlavní vyhlídce a stezce nad vysokou hradbou. Překrásné panorama s řekou Vltavou, známými mosty, Hradčany, Petřínská rozhledna a to nej z naší stověžaté Prahy nás  opět dostalo. Přemýšlíme, kde asi Šemík seskočil při svém bájném skoku do Vltavy, kde  kněžna Libuše věštila o slávě a budoucnosti Prahy a o dalších postavách a příbězích Aloise Jiráska a jeho Starých pověstech českých.  Míjíme několik nadšených a stejně zmrzlých kolemjdoucích. Vcházíme na místo známeho Vyšehradského hřbitova , které voní historií a dýchá na nás jmény našich předků a velikánů. Nepřehlédnutelný je i Slavín – hrobka nejvýznačnějších českých osobností. S pokorou a v tichém úžasu čteme  jména na některých hrobkách: Bedřich Smetana,  Antonín Dvořák, Josef Václav Myslbek, Jan Štursa, Alfons Mucha, Karel Čapek, Božena Němcová, Eduard Haken,  Ema Destinová…a mnoho a mnoho dalších. Potěší nás i hrob s kamennou kytarou Waldemara Matušky. Možná dobře, že nás zima vyhání , protože  na Vyšehrad se určitě hodně brzy vrátíme.

Slavín -Vyšehrad Praha - hřbitov
Slavín -Vyšehrad Praha – hřbitov

Historie

Vyšehrad –  vznikl asi v 10 .století , známé a doložitelné jsou přemyslovské denáry , které byly ve zdejší mincovně vyraženy v pol. 10. století. Roku 1085 si Vyšehrad za svoji rezidenci zvolil kníže Vratislav. Vyšehrad nejenom zvelebil, zesílil jeho opevnění, ale také zde postavil nový chrám, basiliku sv. Vavřince, dále pak byla vystavěna jedna z nejstarších románských rotundu sv. Martina a Vyšehradský  kapitol. Sláva Vyšehradu byla pak dále pozvednuta za vlády Karla IV.Přestavěl Vyšehrad v kamennou pevnost  a připojil ji hradbami k Novému Městu Pražskému, postavil gotický královský palác, kapitulní chrám, mohutnou bránu zvanou Špička. Celý královský okrsek byl za husitských válek zničen..

Na barokní pevnost s  vojenskou posádkou  byl Vyšehrad proměňován od poloviny 17.století a zůstal téměř nezměněn  až do roku 1911. Ve druhé polovině 19. století byl kostel sv.Petra a Pavla přestavěn v novogotickém slohu. Vznikla také myšlenka zřídit na Vyšehradě pohřebiště, jehož výstavba trvala mnoho let. Je nejenom místem posledního odpočinku několika stovek osobností, ale je také galerií umění ,  plastik a ukazuje vývoj české kultury od poloviny 19.století.

 

Jana Schlitzová

Má první cesta za hranice byla do NDR, tady jsem poprvé spatřila moře. Následovaly Maďarsko, Jugoslávie, Bulharsko. Když se otevřely hranice, stačila na několik let Evropa, to už byly cesty s dětmi. Od chvíle, kdy jsme poprvé s dětmi navštívili Asii, je poznávání, psaní a fotografování mým druhým zaměstnáním a stále mě to baví. Nádherná místa a zákoutí naší země, krásné České republiky, teprve objevuji a mám co dohánět.

Zobrazit články

Přidat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *