• Menu
  • Menu

Žamberk – výlet s dětmi

Domů » Všechny destinace » Česká republika » Pardubický kraj » Žamberk – výlet s dětmi

Město Žamberk

Město Žamberk vzniklo ve 2. polovině 13 . století na místě původní slovanské osady. Přemysl Otakar II. podporoval vznik sídelních středisek a měst , která mohla sloužit obraně země a tato místa se stávala útočištěm obyvatel a  centrem obchodu a řemesel.

Žamberk zámecký park

Žamberk leží ve východních Čechách. Symbolem a dominantou města je zámek,  městské muzeum a dvouvěžový barokní  kostel sv. Václava postavený v letech 1729-1738 , kde se nachází obraz svatých od Petra Brandla.

Zámek leží nad údolím , kde protéká Divoká Orlice. Původní zámek nechal postavit r. 1575  Mikuláš z Bubna. Zámek je trochu necitlivě dostaven v moderním duchu  , je zde sídlo Středního odborného učiliště. Hospodářské budovy byly přestaveny pro potřeby Českých vinařských závodů. V r. 1990 byl dědicům z rodu Parisů zámek vrácen . Přilehlý a upravený park v anglickém stylu byl vybudován asi v pol. 19.stol. na místě francouzské barokní zahrady.

Městské muzeum , vybudované v bývalém špitále sv. Kateřiny, dává návštěvníkům možnost nahlédnout na život v podorlickém kraji .

Na náměstí stojí výrazná dominanta budovy radnice z r.1814 s pískovcovým znakem města nad vchodem. Jen pár metrů opodál stojí morový sloup a empírová kašna.

Nad městem se nachází Tyršova rozhledna zvaná Rozálka.

Vynálezce bleskosvodu Prokop Diviš má na okraji Žamberka v obci Helvíkovice svůj rodný dům a tak návštěvníci  mají možnost s průvodcem tento dům  navštívit.

 

Na okraji města je vybudované moderní sportovní centrum s Aquaparkem, s restauracemi i ubytováním včetně otevřeného  pěkného autocampu.

Žamberk je nejenom branou na výlety  do krásného orlického kraje protknutého turistickými trasami a cyklostezkami , ale i výchozím bodem a startem pro velmi rozšířené zimní sporty v celém okolí.

Jana Schlitzová

Má první cesta za hranice byla do NDR, tady jsem poprvé spatřila moře. Následovaly Maďarsko, Jugoslávie, Bulharsko. Když se otevřely hranice, stačila na několik let Evropa, to už byly cesty s dětmi. Od chvíle, kdy jsme poprvé s dětmi navštívili Asii, je poznávání, psaní a fotografování mým druhým zaměstnáním a stále mě to baví. Nádherná místa a zákoutí naší země, krásné České republiky, teprve objevuji a mám co dohánět.

Zobrazit články

Přidat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *