• Menu
  • Menu

Zámek Dobříš – Francouzská zahrada

Domů » Všechny destinace » Česká republika » Středočeský kraj » Zámek Dobříš – Francouzská zahrada

Vzácná ukázka rokokové zahradní architektury, která svými květinovými ornamenty a stříhanými ploty navozuje atmosféru vídeňského Schonbrunnu. Kompozice zahrady navržená francouzským architektem Julesem Robertem de Cottem v r. 1760 se rozkládá na pěti terasách a hlavním důvodem kaskádového rozvržení bylo její umístění na sklepích zámeckého pivovaru. Areál zahrady navozuje na jižní zámecké křídlo , jehož halou se do zahrady vcházelo. Zahrada je doplněna sochami českého autora Františka Ignáce Platzera(1717 – 1787), který pocházel z řezbářské rodiny ze západních Čech a patřil k nejvýznamnějším uměleckým osobnostem barokních Čech.

Francouzská zahrada Dobříš

V parku naleznete např. sousoší Persefóny, sochu Herakla nebo alegorii čtyř ročních období. Vrcholnými ukázkami jeho tvorby je mimo sochařské výzdoby na zámku Dobříš i výzdoba kláštera v Teplé na Zbraslavi.

Francouzská zahrada Dobříš

Napájení Héliových koní

Hlavní ozdobou zahrady je majestátní sousoší s fontánou „Napájení Héliových koní“, které vytváří pomyslný střed celé zahrady. Fontána je unikátní také technickým řešením napájecího systému. Ve francouzské zahradě původně fungoval důmyslný zavlažovací systém, voda byla čerpána z Huťského rybníka do nádrže v anglickém parku., tunelem pod oranžérií protékala do Héliovy fontány a odtud dále samospádem do bazénku, vodotrysků a fontán v nižších patrech zahrady.

FrancouzsFrancouzská zahrada Dobříšká zahrada Dobříš

 Oranžérie

Na konci zahrady nalezneme oranžérii, která tvoří protipól zámecké budovy. Na stěně obrácené k zámku je dodnes patrná malba, která měla navozovat iluzi většího zámeckého areálu. Z druhé strany je oranžérie spojena se skleníky , které sloužily pro pěstování citrusů. U oranžérie se nachází i depozitum fragmentů a originálů sochařské výzdoby zámku.

Zvláštností oranžérie dobříšského zámku je fresková malba pokrývající severní stěnu budovy. Barokní a antická architektura , která je na stěně vyobrazena, vytváří iluzivní djem členité budovy a může tak opticky zvětšovat zámecký areál. Za autora původní malby je považován Josef Platzer, syn sochaře Františka Ignáce Platzera ( tvůrce kaskádové fontány napájení Héliových koní)

Na svahu francouzské zahrady směrem k hradu Varga můžete naleznout sošku ondatry, kterou poprvé do Čech dovezli manželé Josef a Yvonne Colloredo- Mannsfeldovi.

Francouzská zahrada Dobříš

/popis : viz propagační materiály zámku Dobříš)

Jana Schlitzová

Má první cesta za hranice byla do NDR, tady jsem poprvé spatřila moře. Následovaly Maďarsko, Jugoslávie, Bulharsko. Když se otevřely hranice, stačila na několik let Evropa, to už byly cesty s dětmi. Od chvíle, kdy jsme poprvé s dětmi navštívili Asii, je poznávání, psaní a fotografování mým druhým zaměstnáním a stále mě to baví. Nádherná místa a zákoutí naší země, krásné České republiky, teprve objevuji a mám co dohánět.

Zobrazit články

Přidat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *