• Menu
  • Menu

Větrné mlýny, jeden ze symbolů Holandska

Domů » Všechny destinace » Zahraničí » Evropa » Holandsko » Větrné mlýny, jeden ze symbolů Holandska

Skanzen

Pokud máte rádi všudypřítomné kvetoucí pláně cibulovin, tolik typické pro holandskou krajinu, nejspíš byste měli tuto zemi navštívit na jaře a ne jako my v plném létě, kdy jsou všechny cibuloviny odkvetlé a cibule dávno sklizené. V létě, stejně jako i během ostatních ročních období si můžete užít například návštěvu místních větrných mlýnů. A vzhledem k tomu, že Holandsko je jak známo krajinou velmi rovinatou, mlýny zde uvidíte na každém kroku. Nejsou to ovšem pouze historické mlýny, které vás zde mohou okouzlit. V současné době je v Holandsku situováno přes tisíc funkčních mlýnů. Není se čemu divit, převládající čerstvý vítr od pobřeží nemá ve své cestě po pevnině žádnou bariéru, kvůli které by se mohl zpomalit.

Větrné mlýny, Holandsko

Ideálních podmínek pro využití mlýnů si Holanďané všimli již v 16. století. Protože krajina té doby vypadala jako jeden velký močál, začali mlýny využívat hlavně k vysoušení rozlehlých plání, které po čase sloužili k pěstování všech možných plodin. Kromě využití mlýnů k přečerpání vody, byla jejich vyrobená energie využívána i k šrotování krmiva pro dobytek, pohonu pil nebo k lisování oleje.

Větrné mlýny, Holandsko

Asi nejznámější větrné mlýny se nachází nedaleko Dordrechtu u vesnice Kinderdijk. Soustava 19 mlýnů, kterou zde můžete navštívit, byla vybudována v roce 1740 za účelem vysušení místní krajiny. Vzhledem k tomu, že se jedná o místo s největší koncentrací historických větrných mlýnů v Holandsku, bylo místních 19 mlýnů roku 1997 zapsáno na list světového kulturního dědictví UNESCO. Pokud budete mít možnost tuto část Holandska navštívit, neměli byste si to nechat ujít.

Vřele doporučuji projížďku místní krajinou na kole. Všudypřítomné kanály, dřevěné mostky, rákosy, pastviny členěné podle přísné geometrie, neustávající vítr a klapot okolních mlýnů vás velmi rychle znejistí o tom, jestli se ještě stále nacházíte ve 21. století.

Kromě mlýnů v Kinderdijku můžete na své cest holandskou krajinou obdivovat i destilační mlýny v Schiedamu, které v minulosti sloužily speciálně k výrobě nizozemského ginu (jeneveru). Do dnešní doby zde zbylo pouze 5 z původních 19 mlýnů, které jsou zařazeny mezi nejvyšší mlýny na světě.

V roce 1863 byl postaven mlýn s názvem Dee Leeuw (Lev), který můžete obhlédnout i zevnitř a pochopit tak, jak vlastně mlýny fungují. Přesto, že stojí v krajině zcela osaměn, ročně se na něj přijede podívat na několik tisíc návštěvníků. Jeho původní funkcí bylo mletí obilí. V rámci udržení povědomí o tomto faktu se zde každoročně pořádá největší světová aukce mouky, na kterou se sjede hned několik stovek návštěvníků naráz. Přestože jsme toto místo nenavštívili v rámci místní aukce, rozhodli jsme se podívat alespoň do místního muzea a následně dovnitř mlýnu.

Mlýn se nám zdál z venku poměrně malý, ale uvnitř nás překvapil svou precizností, co se týče využití prostoru. V přízemí se nacházely pokoje pro mlynáře a jeho rodinu. Z prvního patra vycházel ohlušující hluk, který byl zapříčiněn pohybem celého ústrojí mlýnu. Měli jsme štěstí. Zrovna foukalo, a tak jsme si mohli prohlédnout, jak vlastně mlýn funguje. Byl to hukot. Uprostřed se otáčel dřevěný sloup takovou rychlostí, že se mi ani nechtělo věřit, že to vše způsobuje pouze místní vítr. A to podle místního průvodce dnes ale nijak zvlášť nefoukalo. Tak to bych tu chtěla být, když je nějaká větrná smršť například. Podle mě by to nebohý mlýn vyrvalo ze základů. Průvodce nám pak ještě ukázal, jak se mění směr náklonu lopatek mlýnu, a pak už jsme nasedli do auta a jeli se podívat na nějakou další holandskou zajímavost.

Klára Skuhravá

Nadšení, vášeň a droga. Kdo jednou okusil, pochopí, jak snadné je koupit levnou letenku, zabalit batoh a vyrazit! Pocit naprosté svobody, boření hranic a mýtů...Otevřít svou mysl a se srdcem na dlani se rozběhnout. Cestováním žiji. V současné době i výlety na webu www.justwalkit.cz.

Zobrazit články

Přidat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *