• Menu
  • Menu

Reykjavík

Za tajemstvím vikingské éry a nejsevernější hlavní město na světě – Reykjavík

Do Reykjaviku jsem se dostala vlastně úplně omylem, a tento omyl se opravdu vyplatil. Letěla jsem spolu s kamarádkou domů z New Yorku, a náš let přes Island byl zrušen. Let jsme si tedy přebukovaly na  termín o několik dní dříve a rozhodly se tak zůstat na Islandu. Díky Couchsurfingu jsme si našly skvělé ubytování u místní mladé dámy, která pracovala v hotelu a ta měla s turismem skvělé zkušenosti a mohla nám poradit, která místa v Reykjavíku určitě musíme vidět. Času jsme neměly mnoho, z letiště nám ujel autobus a další jel až za několik hodin. Než jsme se ubytovaly bylo již odpoledne a tak nás čekala jen půldenní procházka městem, zařízení půjčení auta na další den a hurá do pelechu.

Island Reykjavík

Tak jsme se tedy vydaly objevovat krásu Reykjavíku v islandštině (kouřová zátoka – pro své bohaté gejzíry a termální prameny), protože jsme neměly původně v plánu tuto zemi navštívit, vůbec nic jsme o tomto místě neměly nastudované. Město se nachází na pobřeží zálivu Faxaflói a je nejseverněji položeným hlavním městem světa. Bylo založeno vikinským osadníkem Ingólfurem Arnassonem v 9. Století.

Výraznou dominantou města je křesťanská katedrála z 18. století, kdy se město stalo významným obchodním a námořním uzlem. Osada se stala městem až 18. Srpna 1786, kdy zde žilo pouhých 167 obyvatel (dnes je to již přes 100,000), v roce 1911 zde vznikla i Univerzita Háskóli Íslands. Na město stále silně působí přírodní jevy a tak je zde občas možné zažít zemětřesení a výjimečně i sopečné činnosti. Člověk se zde může cítit jako doma, jelikož místní podnebí je srovnatelné s tím, které známe u nás, což je zapříčiněno vlivem oceánského klimatu s teplým Golfským proudem. Reykjavík je poměrně deštivé místo se svými 210 dny. Naopak slunce je nejjistější v jarním období, slunce svítí asi 1250 hodin.

Zajímavostí je, že nejkratší den zde trvá pouhé 4 hodiny,  a to v prosinci a naopak nejdelší den trvá 21 hodin. V zimě je běžným jevem tolik oblíbená polární záře.

A v čem spočívá bohatství města? Významnou roli hraje rybolov a s ním spojené velké množství konzerváren, dále textilní průmysl, strojírenství umělá hnojiva a cement. Je také důležitým dopravním uzlem ostrova, kterým probíhá celých 70% obchodu. Letiště není umístěné přímo ve městě, ale ve vzdálenějším Keflavíku, ze kterého se dostanete do města půjčeným vozem nebo kyvadlovou dopravou, která ale není úplně nejlevnější záležitostí – s tím se ale na Islandu počítá. Zajímavostí je, že většina bytů je vytápěna vodou z místních hřídel, stejně tak jako městský bazén, který je velmi teplý po celý rok. Ve mstě také můžeme narazit na vytápěné chodníky.

A místní doprava? Je až překvapivé že zde platí, že Island je co do počtu aut na obyvatele jedním ze světových favoritů, ale dopravní zácpu zde málokdy potkáte. Proto je zde velmi běžné i stopování a cesta autobusem je poměrně drahá – propočítávaly jsme návštěvu zlatého okruhu s místní turistickou kanceláří proti půjčení automobilu a projížďkou po vlastní ose spolu s večerní návštěvou modré Laguny.Půjčení vozu včetně najetého benzínu a vstupu do Laguny byla téměř poloviční.

Ve městě se také nachází dva přístavy – starší přístav, který dnes slouží převážně k rybaření a druhý přístav Sundahöfn, který je největším nákladním přístavem v zemi.

Mezi zajímavé stavby patří zajisté Dómkirkjan í Reykjavík – místní katedrála, Laugavegur – ulice s mnoha obchody a určitě Sluneční vikinská loď od Jóna GunnaraÁrnasona, která patří k nejznámějšímmístům v Reykjavíku a Každý, kdo tu byl, má určitě její fotku – to je prostě povinnost. Jinak místní obyvatelé jsou velmi přátelští a rádi Vám pomohou a poradí.

Andy

Ve 12. letech mě rodiče poslali samotnou do Kanady a USA. Poznamenalo mě to a tak jsem asi cestovatel. Hodně jsem od té doby viděla a poznala a hodně ještě poznat chci.Tak uvidíme !

Zobrazit články

Přidat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *