• Menu
  • Menu

Japonsko 14

Domů » Všechny destinace » Zahraničí » Asie » Japonsko » Japonsko 14

Hrad Ninja-jo v Kjótu.

Na začátek cestopisu

Dnešek byl ve znamení přesunu od Kazu k dalšímu couchsurferovi. Vstaly jsme opět brzy a zabalily si věci tak, abychom až odpoledne přijdeme, jen rychle všechno popadly a přesunuly se o dům dál.

Hrad Ninja-jo v Kjótu

Kjótu nás zajímala ještě jedna stavba, kterou jsme zatím neměly čas navštívit – císařský hrad Ninjo-jo, kde otvírali již v 8:45. Nahecovaly jsme se, a před bránou jsme byly už v 9:00. K našemu opravdu velkému zklamání byla část vnitřního opevnění hradu zahalena za nepropustnou renovační plentou, toho jsme si ale všimly až po zaplacení vstupného.

Hrad Ninja-jo v Kjótu

Také nás trochu rozčilovali okolní turisté, kteří si nejčastěji hrad prohlíželi ve velkých skupinách v čele s nahlas komentujícím průvodcem. Nechaly jsme větší skupiny projít a sami, v tichosti jsme obdivovaly skvostné interiéry hradu. Zlaté obrazy, které zdobily tenké papírové stěny, byly až čarovně krásné. Japonské motivy ptactva, tygrů, rostlin, hor a řek působily i na zlatém podkladu zcela přirozeně. Při prohlídce jsme často nemohly na dlouhou dobu odvrátit zrak od snových krajinných výjevů, které byly všude okolo nás.

Hrad Ninja-jo v Kjótu

Prostory byly dovedeny do posledního detailu. I chodbové stěny a místa nade dveřmi byly zdobeny vyřezávanými rostlinnými výjevy. Z hlavní budovy prohlídka pokračovala dál přes překrásnou zahradu až na vyhlídku, kde jsme se konečně stihly nasnídat. Informační tabule nám představovaly místo během jara, kdy ve zdejších zahradách kvetou atraktivní růžové květy třešní. Tak trochu nás už začalo mrzet, že jsme si nevybraly k návštěvě jiné roční období než začátek podzimu, kdy se ještě nestihnou zbarvit listy japonských javorů.

Hrad Ninja-jo v Kjótu

Hrad Ninja-jo byl dostavěn v roce 1626 jako sídlo pro rod Tokugavů. Byl postaven v době, kdy tento rod uzurpoval císařskou moc , proto také je důvodem proč stojí tak blízko císařského paláce. Obava proti   napadení byla především proti útoku jedné osoby – nynji.Celý areál je  plný pastí  připravených proti útoku nepřítele , je obklopen vodním příkopem a hradbami a k tomu všemu ještě další část je znova obklopena příkopem a hradbami : Jako důmyslnou past můžeme zmínit třeba „ slavičí podlahu“  nebo tajné místnosti, kde byli schováni strážci a celou noc bděli.

Cestopis následující den

Cestopis předchozí den

.

Andy

Ve 12. letech mě rodiče poslali samotnou do Kanady a USA. Poznamenalo mě to a tak jsem asi cestovatel. Hodně jsem od té doby viděla a poznala a hodně ještě poznat chci.Tak uvidíme !

Zobrazit články

Přidat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *