• Menu
  • Menu

Grand Canyon du Verdon – bungee jumping

Domů » Všechny destinace » Zahraničí » Evropa » Francie » Grand Canyon du Verdon – bungee jumping

Největší kaňon s nejvyšším mostem pro bungee jumping v Evropě

Grand Canyon du Verdon  (kaňon Verdon) – i na našem stařičkém kontinentě Evropě se najde kus Divokého západu. Myslím, že nádhera,  21 kilometrů dlouhého údolí  s průzračnou řekou  Verdon,  se jenom těžce vyjadřuje slovy. Kaňon je na horním okraji porostlý olivovými háji s omamně vonící levandulí. Je možné z několika míst vstoupit na vyhlídky s překrásnými výhledy na toto divoké a fascinující údolí.

Grand Canyon du Verdon

Grand Canyon du Verdon nejhlubší v Evropě

Caňon Verdon patří k nejhlubším v Evropě, vyhloubila jej v dávné minulosti říčka Verdon. Řeka Verdon pramení v horách Col d´Allos ve výšce 2 200 m a je celoročně napájena z tajícího sněhu a srážkové vody. Caňon má svůj pomyslný začátek za městečkem Castellane  a  mezi  skalami  se táhne k   přehradnímu jezeru Lac de Ste- Croix  (sv Kříž) na konci západního  kaňonu. Jsou místa , kde je kaňon hluboký až neuvěřitelných 700 m. Zajímavostí je také , že  jeho svislé vápencové stěny se v některých místech přibližují k sobě na vzdálenost pouhých 6 metrů.

jezero Lac de Ste – Croix

První průzkumník E.A.Martel

Prvním průzkumníkem  kaňonu byl francouzský geolog a speleolog E.A.Martel , který  se zde byl s malou expedicí  již v  roce 1905 . Turistický chodník, který byl vybudován na dně kaňonu v roce 1928 byl   pojmenován Martelova stezka.

Sport a turistika v Grand Canyonu du Verdon

Grand Canyon du Verdon  je vhodný  pro různé outdoorové aktivity jako je rafting – cesta po řece trvá 6-8 hodin, cesta se doporučuje pouze zkušeným a s doprovodem profesionálů. Dalším lákadlem je jistě horolezectví, vápencové několik set metrů vysoké skály jsou vhodné pro tzv. vícedélkové lezení, existuje více než 1500 tras od 20 do 400m. Dalším sportem může být rybolov , převážně pstruhů. Další možností jak si užít pohledu na  kaňon je cyklistika , trasa vede po obvodu kaňonu. Určitě je velmi oblíbená turistika, trasy jsou uvedeny v průvodcích a jsou odlišné délkou i obtížností. Na samý břeh řeky Verdon se dostanete jenom třikrát, cesta vede většinou po úbočí pár metrů nad vodou se střídavými a různě obtížnými strmými výstupy a sestupy.V letních měsících si můžete zpříjemnit cestu báječným koupáním v tůních divoké  řeky Verdon. Grand Canon du Verdon  je velmi populární u turistů, protože se nachází v blízkosti francouzské Riviéry v provincii  Provence-Alpes-Côte d’Azur.

Pont de Ártruby/de Chauliére – bungee jumping

Pont de Ártruby/de Chauliére  – obloukový most v obci Aiquines, nad soutěskou řeky Artury, která se vlévá do řeky Verdon na místě zvaném Mencla. Most je nejvyšším mostem v Evropě,  kde se provozuje bungee jumping. 182 metrů vysoký most se kládá z jednoho 107 m vysokého oblouku podepřeného na stěnách kaňonu. V každém směru vede po k mostě jeden  pruh francouzské dálnice D71. Pont de Chauliére  – byl postaven ze železobetonu mezi r. 1938-1940 společností Thorrand et Cie Niceské.

Pont de Chauliére -nejvyšší most v Evropě pro bungee jumping

 

 

 

 

 

 

 

klíště

Přidat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *