• Menu
  • Menu

Kolumbie, Catedral de Sal de Zipaquirá – cestopis 3

Domů » Všechny destinace » Zahraničí » Jižní Amerika » Kolumbie » Kolumbie, Catedral de Sal de Zipaquirá – cestopis 3

Catedral de Sal Zipaquirá – solná katedrála , podzemní římskokatolický kostel

7.4.2013 Ze zbytku horké vody z termosky jsme si udělali kávu a čaj a šli na zastávku do vesnice. Cíl: Catedral de Sal Zipaquirá – solná katedrála , podzemní římskokatolický kostel. Autobus přijel v 6, ale daleko jsme nedojeli. Řidič stavěl každých 5 minut a něco opravoval. Po 20 minutách už jsme se zastavili úplně a jen, co jsem zahlédla řidiče jak telefonuje, věděli jsme, že je zle. Jenže jsme měli dobrou náladu a přišlo nám to jako báječná zábava. Přesadili nás na jiný bus. Vedle nás seděla krásná malá indiánka parádnice, dali jsme ji bonbon, ale byl na ní moc kyselý a úplně se jí chuděrce zkřivila pusa.

Catedral de Sal Zipaquirá - solná katedrála , podzemní římskokatolický kostel
solná katedrála v Zipaquirá

Na nádraží ve městě Zipaquirá, (v nadmořské výšce 2 652) nemají úschovnu zavazadel. Což se ukázalo jako pěkný problém. Jdeme ke katedrále na náměstí a zastavíme se na housku se šunkou a sýrem. Všechno pečivo je tu přislazené a tudíž nám to moc nechutná. Dojdeme až k parku. K solné katedrále se musí jít hodně do kopce. U vchodu je vrátnice a opět problém s báglem, nemáme  je kam odložit. Před námi se trčí strmý kopec. Jdeme se podívat na největší stavební počin Kolumbie a nemáme si kam dát věci. Nakonec se po 300 metrech rozhodneme vyjet  na kopec taxíkem. Máme málo peněz, ale samozřejmě, jsou tu 3 ATM, ale ani jeden nám nedá peníze. Je tu naštěstí i směnárna a tak si peníze nakonec přece vyměníme. U vchodu do solné katedrály se nad námi smiluje místní hlídač a bágly nám schová.

 

Solná katedrála Zipaquirá, španělsky  Catedral de Sal Zipaquirá je podzemní římskokatolický kostel. Chrám má tři části, které představují zrození, život a smrt Ježíše. Detaily jsou ručně vyřezávané do skály. Katedrála je považována za klenot moderní kolumbijské architektury. Při vstupu do katedrály je cítit sůl a minerály. Tunely a hlavní tři lodě jsou barevně osvětleny.

Solné doly vznikly v Zipaquirá před 250 miliony lety, v době kdy se tvořily Andy a moře ustupovalo. Použití dolů má svou historii, která sahá daleko do minulosti. Domorodí lidé  Muisca, byli první, kdo využívali  obrovského solného ložiska ve svůj prospěch.

Catedral de Sal Zipaquirá - solná katedrála , podzemní římskokatolický kostel
Catedral de Sal zipaquirá

Po prohlídce jsme si sedli ven, dali si limonádu a kochali se vyhlídkou do okolí.

cestopis následující den

cestopis předcházející den

Dana Dajdulka

Více jak 15 let se pro mě stalo cestování drogou. Za tu dobu jsem mimo Evropu navštívila USA, Nový Zéland, Thajsko, Kambodžu, Velikonoční Ostrovy... poslední roky se mou láskou stala Jižní Amerika. Každá další cesta je pro mne nejenom výzvou, ale také uskutečněnými sny poznat místa , které tak dobře znám z knih a cestopisů.

Zobrazit články

Přidat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *