• Menu
  • Menu

Věžák – Věžický rybník

Domů » Všechny destinace » Česká republika » Liberecký kraj » Věžák – Věžický rybník

Podtrosecké rybníky

Pro většinu návštěvníků Českého ráje jsou nejpřitažlivějšími pískovcové skalní útvary, zvané skalní města. Jako nejpůsobivější se však jeví spojení s vodními plochami, rybníky. Nejznámější z nich je Věžický rybník, zvaný též zkráceně Věžák. Koupání v něm – to je mimořádný zážitek, protože možno plavat proti skalám, vystupujícím prakticky z hladiny. A hned po nich také šplhat, což platí jen pro opravdu dobré horolezce, kteří vyhledávají rádi především Vodní skálu na jihozápadním břehu.

Věžický rybník
Věžický rybník

Malé rybníky, rozkládající se mezi pískovcovými pilíři a věžemi, vytvářejí nádherně romantické scenérie, jako stvořené pro fotografování i pro potřeby dokumentárních krátkometrážních a hraných celovečerních filmů. Právě tento fakt přispěl k popularitě 6 hektarového Věžáku. Jeho všeobecnou známost spoluvytváří i chata CHKO Český ráj Turnov, která je v turistické sezóně zdrojem cenných informací o regionu. Nápaditě zvolená trasa naučné stezky vedená poblíž vodních ploch, nese název Podtrosecké rybníky.

Podtrosecké rybníky

K nim kromě věžáku patří i Nebákov, Podsemínský, Krčák, Vidlák, Hrudka, a Rokytnický. Posledně jmenovaný leží ze všech nejblíže u stanice ČD Borek a právě pohled přes jeho hladinu na Trosky je ideální.

Pestré společenství ptáků

Na těchto rybnících se můžete setkat s pestrým společenstvím ptáků. Hnízdí tu labuť velká, potápka černokrká i malá a rovněž potápka roháč, kachna divoká, polák velký, polák chocholačka, čírka modrá i obecná. Žije tu i ledňáček říční, lyska černá i slípka zelenonohá. Z pěvců se tu vyskytuje strnad rákosní, rákosník obecný i velký. V dobách ptačích tahů na jaře i na podzim se objevuje volavka popelavá a dravci moták pochop a orloven říční.

Věžický rybník

Koupání

Věžický rybník má unikátní skalní břeh, kdy skalní věže vystupují přímo z hladiny rybníka. Písčité dno a teplá voda láká v létě ke koupání. K přístupu ke koupání lze využít např.louku u hráze, která je blízko parkoviště.

Jana Schlitzová

Má první cesta za hranice byla do NDR, tady jsem poprvé spatřila moře. Následovaly Maďarsko, Jugoslávie, Bulharsko. Když se otevřely hranice, stačila na několik let Evropa, to už byly cesty s dětmi. Od chvíle, kdy jsme poprvé s dětmi navštívili Asii, je poznávání, psaní a fotografování mým druhým zaměstnáním a stále mě to baví. Nádherná místa a zákoutí naší země, krásné České republiky, teprve objevuji a mám co dohánět.

Zobrazit články

Přidat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *