• Menu
  • Menu

Heřmánkovice

Krásný název voňavé byliny možná kdysi dal  název obci Heřmánkovice , pravda je spíše ale , že podle jména , tedy jistého Herrmanna (Heřmana). Písmené zmínky mluví nejdříve o vsi jménem Herrmannvilla, a postupným komolením a přejmenováním od názvu  Hermansdorf až na Hermsdorf.  Německý název dal  pak jméno českému Heřmánkovice, patřící až do roku 1849 k panství broumovského kláštera. Obec  je usazena v údolí Heřmánkovického potoka nedaleko Olivětína.V obci o které je známá první písemná zmínka  z roku 1352 vznikla někdy kole roku 1255.

kostel Všech svatých
kostel Všech svatých

Dominantou  Heřmánkovic  je kostel všech Svatých. Tento původně dřevěný kostel ze 14 století, který byl přestavěn v 17 století na barokní dřevěný kostel dal  podle projektu Kiliána Ignáce Dienzenhofera  do podoby  dnešní svatyně, přebudovat představený benediktinského břevnovsko  – broumovského opatství – opat Otrmar Zinke . Základní kámen  přestavby byl položen r. 1722 . Vysvěcen byl pak kostel o rok později roku 1723. Na interiérech se, ale pracovalo další tři roky. Před kostelem je sousoší Kalvárie z r. 1795.

Nádherný kostel chátrá.

Kostel Všech svatých náleží ke skupině tzv. broumovských kostelů.

Jen několik desítek metrů od kostela je nádherná barokní  fara s mansardovou střechou a malým hospodářstvím. Její   doba vzniku není úplně známá. Od roku 2001 složí far pro vzdělávací a dokumentační středisko historické činnosti řeholního řádu benediktinů pro oblast Broumovsko a Poličsko – program Cesty ke kořenům.

barokní fara heřmánkovice
barokní fara heřmánkovice

Mimo památky zde důležitou roli měla Schrollova parní cihelna , kde se mimo cihel vyráběla i střešní krytina. Cihlářská hlína a těžba vápence v nejbližším okolí zde probíhala až do roku 1913.

Zajímavostí je , že rodákem z Heřmanovic, je František Xaver Opitz ( nar. 1810) , který byl prvním Čechem , který uvedl pacienta do celkové anestezie – narkózy. Bylo to v roce 1847 , jenom 4 měsíce po první světové anestezii, která se konala v americkém Bostonu.

Pokud navštívíte Heřmánkovice, určitě nezapomeňte na krásné výlety po okolí , ať už do Adršpachu, známého Broumova, či Polského příhraničí a Špičák

kostel Všech svatých
kostel Všech svatých
Jana Schlitzová

Má první cesta za hranice byla do NDR, tady jsem poprvé spatřila moře. Následovaly Maďarsko, Jugoslávie, Bulharsko. Když se otevřely hranice, stačila na několik let Evropa, to už byly cesty s dětmi. Od chvíle, kdy jsme poprvé s dětmi navštívili Asii, je poznávání, psaní a fotografování mým druhým zaměstnáním a stále mě to baví. Nádherná místa a zákoutí naší země, krásné České republiky, teprve objevuji a mám co dohánět.

Zobrazit články

Přidat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *