• Menu
  • Menu

Poštovní muzeum Vyšší Brod

Domů » Všechny destinace » Česká republika » Jihočeský kraj » Poštovní muzeum Vyšší Brod

Pobočka Poštovního muzea Praha v cisteriáckém  klášteře

V bývalém opatství Vyšebrodského kláštera, který je od roku 1991 majetkem  řádu cisteriánů, se nachází  pobočka Poštovního  muzea v Praze. Najdete zde stálou expozici dějin poštovnictví na našem území od roku 1526 až do dnešní doby. Expozice je doplněna historií  poštovní dopravy se souborem vozů,  kočárů  a saní, pocházejících z 19. století.

Cistertiácký klášter Vyšší Brod
Cistertiácký klášter Vyšší Brod

Trasa prohlídky měří 2000 m2. Muzeum poutavým způsobem a prezentováním autentických předmětů, jako jsou historické poštovní stejnokroje, schránky, telefonní přístroje, telegrafy, vývěsní štíty, mapy, staré psací potřeby , výplatní a orážecí stroje …, představuje vývoj poštovních služeb.

V muzeu můžete obdivovat také obrazy a plastiky. Nejcennější je asi například portrét napoleonského jezdce z roku 1818 od Georga Ridela, akvarel s vedutou Prahy od Cyrila Boudy ,  oficiální portréty panovníků,či portréty dědičných poštovních správců, poštmistrů, ředitelů….olejomalby s motivy poštovní přepravy, namalované dle předloh dobových barvotiskových pohlednic a mnoho jiných…

Pobočku Poštovního muzea najdete v rozsáhlém areálu cisteriáckého kláštera ve Vyšším Brodě. Muzeum se  nachází v pozdně gotických , renesančních  a barokních interiérech.

Poštovní muzeum Vyšší Brod
Poštovní muzeum Vyšší Brod

Expozice není bezbariérová.

Otevírací doba duben – říjen :  denně kromě pondělí  9-12 13-17

Jana Schlitzová

Má první cesta za hranice byla do NDR, tady jsem poprvé spatřila moře. Následovaly Maďarsko, Jugoslávie, Bulharsko. Když se otevřely hranice, stačila na několik let Evropa, to už byly cesty s dětmi. Od chvíle, kdy jsme poprvé s dětmi navštívili Asii, je poznávání, psaní a fotografování mým druhým zaměstnáním a stále mě to baví. Nádherná místa a zákoutí naší země, krásné České republiky, teprve objevuji a mám co dohánět.

Zobrazit články

Přidat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *