• Menu
  • Menu

Poštovní muzeum

Vávrův dům Praha – Poštovní muzeum

Poštovní muzeum Praha

Poštovní muzeum Praha  se nachází  poblíž vodárenské věže , v tzv. Vávrově domě, nedaleko nábřeží Ludvíka Svobody na Praze 1. Ulice se nazývá podle skupiny vodních mlýnů, které zde stály již od 14. století a  které se nazývaly Nové.

Vávrův dům

Staropražský dům čp.1 239, někdejší obydlí pražských mlynářů je jednopatrový dům s renesančním základem. Barokní podobu dostal dům při přestavbě roku 1678. Prostředí domu a muzea s neobyčejným a vzácným interiérem je umocněna nástěnnými malbami z roku 1847 od významného malíře Josefa Navrátila.Výzdobou interiéru projevoval pražský měšťan před polovinou  minulého století zálibu v cestování, touhu po vzdálených, často nedostupných krajích.V roce 1947 požádal mlynář Václav Michalovic přítele Josefa N avrátila o výzdobu celého domu Nových mlýnů. Malby v přízemí se nedochovaly , ale jsou dokonale zachovány v I.patře. Zvláštního účinku dosahuje jídelna, nazývaná také alpským salónem.Další malby připomínají domácí krajiny- zříceniny hradu Kamýka a vodopád v Adršpachu, další motivy jsou alpské : Mayringen, Altdorf, Tellovu kapli na Čtyřkantonském jezeře ve Svýcarsku, poustevnu sv. Venery v Solothurnu, Gastein v Solnohrasku a poslední je ze slunné Itálie – Turín, Monte Superga. Barokní dům ze 17. století  je součástí pražské památkové rezervace UNESCO.

Poštovní muzeum – interiér, Navrátilovy malby

Nejkrásnější známka světa 2012

Nejkrásnější známka světa  – známka Poštovní muzeum Praha zvítězila v renomované mezinárodní soutěži Grand Prix de l´exposition na světové výstavě WIPA ve Vídni. Známka je od slovenského výtvarníka Dušana Kállaye, rytecky rozkreslená Milošem Ondráčkem. Raritou je i  to, že zvítězila v obrovské konkurenci běžná výplatní známka tištěná ofsetem. Na známce je hodnota vyznačená písmenem a nikoliv cenou. S takto označenými známkami začala pošta v roce 2010, kdy začala vydávat samolepící známky s postavičkami z populárního Čtyřlístku.

Nejkrásnější známka světa 2012
Nejkrásnější známka světa 2012

Knihovna Poštovního  muzea

Knihovna obsahuje na 15 000 položek. Podstatnou část tvoří poštovní úřední pomůcky, jízdní řády a přehledy silničních, vlakových a leteckých kurzů. Najdete zde sbírky zákonů a nařízení od poloviny 18. století, telefonní seznamy od roku 1883 apod. Za pozornost jistě stojí cestovní příručky ze 17. a 18. století, poštovní lexikony, telefonní, telegrafní příručky. K dispozici jsou také české a zahraniční katalogy poštovních známek, včetně publikací věnovaných tvůrcům známek, tiskovým technikám další filatelistická literatura. Pokud se chcete zanořit do hlubin poštovní minulosti je vám k dispozici badatelka ( kontaktní osoba Vladimír Halabrín) . Knihovna Poštovního muzea umožňuje pouze prezenční výpůjčky a je nutná předběžná telefonická domluva.

Knihovna – Poštovní muzeum Praha

Prodejna Poštovního muzea má dlouhou tradici, první byla otevřena již v době jeho založení. Kromě poštovních známek nabízí také příležitostné dopisnice s přítiskem, pamětní listy, pohlednice, upomínkové předměty a publikace

Prohlídková trasa

Přízemí s expozicí československých, českých i zahraničních známek . 1.patro – zde se konají krátkodobé výstavy z historie pošty a známkové   tvorby

Poštovní muzeum : Nové mlýny 2, Praha 1 , otevřeno: denně kromě pondělí 9–12 hod., 13–17 hod.

Poštovní muzeum Praha bylo založeno roku 1918 je má celostátní význam . Pobočku Poštovního muzea v Praze najdete v Českém Brodě.

Jana Schlitzová

Má první cesta za hranice byla do NDR, tady jsem poprvé spatřila moře. Následovaly Maďarsko, Jugoslávie, Bulharsko. Když se otevřely hranice, stačila na několik let Evropa, to už byly cesty s dětmi. Od chvíle, kdy jsme poprvé s dětmi navštívili Asii, je poznávání, psaní a fotografování mým druhým zaměstnáním a stále mě to baví. Nádherná místa a zákoutí naší země, krásné České republiky, teprve objevuji a mám co dohánět.

Zobrazit články

Přidat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

komentář