• Menu
  • Menu

Edinburský hrad, UNESCO

Domů » Všechny destinace » Zahraničí » Evropa » Skotsko » Edinburský hrad, UNESCO

Na vrcholu vyhaslé sopky

Hlavní město Skotska, Edinburgh, je jedním z mála evropských měst, které si i ve 21. století nadále udržuje svou tradiční atmosféru. Zajímavostí a důvodů, proč navštívit zrovna toto město, je mnoho. Pokud máte rádi historii, umění a středověké stavby, pak musíte nahlédnout do Edinburského hradu, který dominuje na skále Castle Rock (Hradní skála) kamenným domům a dlážděným ulicím města.

Nejde ovšem pouze o vizuální dominantu města. Edinburský hrad vždy byl a i nyní je neoddělitelnou složkou celé skotské historie. Výborná strategická poloha na vrcholu vyhaslé sopky spolu s jedinou možnou přístupovou cestou po úzkém hřebeni z východní strany, dělala z hradu téměř nedobytnou pevnost. I v dnešní době budete muset během vaší návštěvy vystoupat na hradní kopec buď z West Princes Street Gardens (Západní princovy pouliční zahrady), případně se nechat vyvézt linkovou dopravou na slavnou ulici Royal Mile a odtud dále vzhůru.

výhledy z hradeb
výhledy z hradeb

Symbol Skotska

Edinburský hrad je symbolem Skotska. Původní obranná pevnost (Nejstarší dochovaná část pochází z 12. století.) byla během staletí mnohokrát upravena, aby se nakonec stala nejnavštěvovanější kulturní památkou v zemi. Poslední úpravy jsou datovány do 20. let 20. století. I přes zdánlivě nedobytnou polohu byl hrad ovšem hned několikrát dobyt Angličany a následně získán zpět do skotských rukou. Postupně získal kromě pevnostní funkce i funkci královského paláce. V současné době jeho široké hradby ukrývají skotské korunovační klenoty- žezlo, korunu, meč a kámen osudu, které si můžete během návštěvy prohlédnout. (V místnosti, která je navržena jako obrovský sejf, se ovšem nesmí fotografovat.) V komplexu nechybí ani funkční vojenské kasárny, které se ukrývají v jedné z mála budov, do které nemají turisté přístup.

Edinburský hrad
Edinburský hrad

Hradní komplex si můžete projít podle své vůle, případně můžete počkat na komentovanou půlhodinovou prohlídku, během které se dozvíte něco málo o historii jednotlivých míst a symbolice celého hradu. Velmi milí a ochotní průvodci jsou k dispozici zdarma a rádi poradí, vysvětlí a odpoví na všechny vaše dotazy. Připravte se ovšem na angličtinu se silným skotským akcentem, kterému ne všichni dokáží s přehledem porozumět. Prohlídky začínají obvykle každou půlhodinu (během sezóny každých 15 minut) hned za vstupní branou u hodin, kde se nachází výchozí místo a malé náměstíčko. K prohlídce se každopádně můžete připojit či odpojit kdekoli budete chtít. Například u domu s ochutnávkou whisky. Ten ovšem doporučuji navštívit až na závěr, abyste si z návštěvy hradu vůbec něco pamatovali.

V hlavní turistické sezóně se připravte na dlouhé fronty, které můžete obejít, pokud si zakoupíte vstupenku přes internet (http://www.edinburghcastle.gov.uk/). Během letní sezóny (1. 4. – 30. 9.) je hradní komplex otevřen od 9:30 – 18:00. Přes zimu (1. 10. – 31. 3.) se pak návštěvní hodiny zkracují na 9:30 – 17:00. Za vstup zaplatíte 16,50 liber, děti do 15 let 9,90 liber a návštěvníci nad 60 let 13,20 liber.

Klára Skuhravá

Nadšení, vášeň a droga. Kdo jednou okusil, pochopí, jak snadné je koupit levnou letenku, zabalit batoh a vyrazit! Pocit naprosté svobody, boření hranic a mýtů...Otevřít svou mysl a se srdcem na dlani se rozběhnout. Cestováním žiji. V současné době i výlety na webu www.justwalkit.cz.

Zobrazit články

Přidat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *