• Helsinské menu 3

    od • 6.11.2017 • Finsko • Štítky:, , , 0 komentářů

    Zobrazit v mapě

    „Kippis !“

    nebo-li česky na zdraví! Finové se zdají na první pohled poněkud ti rezervovaní a uzavření, ale potkat je v baru, objevíte  jejich novou dimenzi. Milují sešlosti a večírky, což je evidentní během víkendových večerů a nocí. Od teenagerů až po starší generace se tehdy scházejí v nejrůznějších podnicích, které lze rozdělit na pět základních kategorií : klasické bary; noční kluby;  místa s živou hudbou; koktejlové bary a karaoke podniky. K tomu všemu množství tradičních restaurací a stylových bister.

    Minimální věk pro návštěvu klubů je 18 let, nicméně většina podniků preferuje věk až mezi 22-24 roky. Mladým lidem je doporučováno, aby nosili průkaz totožnosti, protože vyhazovači striktně na věkové restrikce dohlížejí.

    Finům zdaleka nejde pouze o pouhé napití se, ale o také možnost hudebního a tanečního vyžití a zároveň probrat s kýmkoliv cokoliv, co uplynulý den či týden přinesl nového. Proto snad víc, než v kterémkoliv jiném evropském městě se třeba i osamocený návštěvník stane okamžitě součástí společnosti, kterou před tím neznal.

    Finská kuchyně

    Byť jde o podniky v hlavním městě, dostanete zde kromě drinku na výběr z množství tradičních jídel finské kuchyně, včetně pověstných severských lesních plodů – ostružin, hub, borůvek a brusinky –  ať již v podobě příloh nebo nejrůznějších variací dezertů. Zejména pro středoevropana  stojí za to ochutnat  poronkäristys: sobí maso – mleté či jemně nakrájené – smíchané s liškami, kořeněné černým pepřem a brusinkovou marmeládu. Oblíbené jsou lososové polévky nebo masové kuličky (lihapullat) z mletého hovězího a vepřového masa smažené na pánvi a podávané například s hořčičnou omáčkou. Vzpomínkou na dobu carského Ruska je Karelian stew, směs dušeného hovězího, vepřového a jehněčího s vařenými brambory a nakládanými okurkami.

    karelian

    Běžné hlavní jídlo není drahé – tedy viděno očima Finů : dostanete jej cca za 18-22€. O nepřeberném výběru smažených, uzených či grilovaných pstruhů, síhů, lososů, krabů a jiných mořských plodů se snad v přímořských Helsinkách asi netřeba zmiňovat.

    Culture Salon

    Poskytnout nezasvěcenci tip, která místa navštívit, je vzhledem k jejich nepřebernému počtu obtížné. Tím spíš, že každé z nich má navíc svou specifickou náplň, kdy většinou nejde pouze o občerstvení, ale o místo charakteristické svým společenským charakterem a atmosférou. Asi by neměl chybět Culture Salon. Nachází v samém srdci města při ústí hlavní obchodní tepny Helsinek na  Erottajankatu v nepřehlédnutelné secesní budově. Kromě jídla a pití jsou zde denně k vidění výstavy současného umění, nebo se zde pořádají pravidelné komorní koncerty počínaje klasikou a konče třeba funkem.

    Liberty or Death

    Pokud byste rádi něco skutečně netradičního, potom je kousek odtud malý koktejlový bar Liberty or Death, který dnes v Helsinkách jiné bary doslova válcuje. Finové jsou dokonce ochotni zde před otevřením vystát několikahodinovou frontu – kdo se totiž opozdí, nemá  šanci. Hlavní prostor je tvořen z části podobou dobového obývacího pokoje z počátku 20.stol., z části sedíte v rustikálním prostoru obklopeném cihlovými stěnami. Atmosféra starých časů je podpořena osvětlením, které poskytují svíce a staré olejové lampy, a zejména barmankami oděnými do kostýmů z 20.let minulého století. Police jsou přeplněné knihami, kořením nebo nejrůznějšími kuchyňskými potřebami našich předků, hosté si mohou dokonce pronajmout staré truhly k uschování si svých barových zásob pro příští  návštěvu.  Koktejly, výlučně dle vlastních receptury majitelů, mají často fantazijní názvy jako “Vzbouřenec”, “Dělová koule”, anebo právě “Svoboda či smrt” – odtud také název baru.

    Liberty or Death

    Ravintola Nokka

    S ohledem na skutečné kulinářské fajnšmekry patří k nejvyhledávanějším helsinským restauracím Ravintola Nokka poblíž Uspenské katedrály na břehu přístavu. Specializuje se na kuchyni ze surovin celého Finska. Menu nabízí bílé ryby z arktických oblastí, husy z jihu, opékané jelení maso, vyhlášené západofinské hlemýždě nebo langusty. Co víc, ve zdejším baru dostanete na výběr z více než padesáti druhů calvadosů.

    ravintola

    Zetor

    Pár kroků od proslulého funkcionalistického obchodního domu Stockmann by si čeští turisté neměli nechat ujít návštěvu klubu a restaurace Zetor. Říká se, že někdejší zakladatel podniku užil tradiční český traktor jako jeden z hlavních motivů co by památky na dobu, kdy se Finsko svým hospodářstvím potácelo mezi vlivy západní a východní Evropy. Restaurace je  koncipována jako připomínka venkovského života a svým dřevěným jednoduchým mobiliářem má vzbuzovat dojem selského dvora. Modely traktorů zde slouží jako stoly pro hosty, části jejich motorů jsou výčepními pípami. Pro mnohé je Zetor takříkajíc trochu „praštěné“ prostředí, přinejmenším však zde můžete vybírat z množství tradičních venkovských jídel.

    Zetor

    Pivní bary a  kavárny 

    K výše zmíněnému je třeba přičíst bezpočet pivních barů, často s vlastní produkcí, a zejména pouličních kavárniček, kde dostanete skutečnou kvalitu. Káva totiž patří k nejoblíbenějším finským nápojům. Když se sem totiž v koloniální době začala dovážet ze Švédska a carského Ruska, považovali ji Finové za lék takřka proto všemu. K její oblibě přispěly jednak obchodní restrikce- zpočátku se totiž dala sehnat pouze v lékárnách – posléze prohibice ve 20.stol., kdy bylo pití alkoholu nahrazováno právě kávou. Podává se výlučně arabica z nejkvalitnějších latinskoamerických zdrojů a servírována je pouze překapávaná, přičemž Finnové si ji praží většinou sami. Dnes patří Finsko k největším spotřebitelů kávy v Evropě a také jediné zemi, kde mají zaměstnanci podniků oficiální pauze na kávu. V mnoha firmách ji dostanou zaměstnanci zadarmo.

    foto: zdroj internet

    následující

    předcházející – město moderní architektury

     

    Napsat komentář

    Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *