• Menu
  • Menu

NORSKO 6

Stavanger – Hermetikkmuseum

V Norsku se o víkendu skoro nikde nepracuje a dokonce i obrovský obchodní dům byl v neděli zavřený. Šly jsme se podívat do obchodu s potravinami, ale také měli zavřeno. Dost nás to mrzelo, protože jsme si chtěly koupit a odvést si do Česka nějaké místní speciality.

Hermetikkmuseum
Hermetikkmuseum

Naštěstí, ale v to už jsme ani nedoufaly, bylo otevřené Hermetikkmuseum. Koupily jsme si vstupenky za 80 NOK a ochotný zaměstnanec nám vysvětlil, že v ceně jednoho vstupného je možné navštívit i další muzea, nebo vstupné do jednoho muzea mohou zahrnovat zvýhodněné vstupné. Muzea jsou pod jednou organizací s názvem MUST. Museum Hermetikkmuseum je ve staré čtvrti Gamble.

Konzervování sardinek 

Dostaly jsme letáček s výkladem a popisem procesu o konzervování sardinek a vstoupily do zachovalé továrny se všemi stroji a nářadím používaným v procesu konzervárenství.  Dýchla na nás atmosféra, díky že ne zápach z ryb,  zapomenutých časů a představa pracovních podmínek dělníků v továrně v letech 1880 až 1930. Mezi lety 1890 a 1960 bylo konzervování ryb nejvýznamnějším zdrojem příjmů ve městě. Stavanger vyprodukoval více jak polovinu konzerv než ostatní norské konzervárny. Pracovala zde polovina místních obyvatel a sardinky a sledi putovali v konzervách do celého světa.

Hermetikkmuseum
Hermetikkmuseum

Norsko bylo v 18. století relativně chudé a spoléhalo se na rybolov a velrybářské průmysly. Historicky Stavanger prosperoval z  rybolovu, zemědělství a průmyslu. Následoval konzervárenský průmysl. V roce 1966 byla v Severním moři u pobřeží Norska objevena ropa. Od té doby je ropný průmysl hlavním příjmem pro Norsko, které je jednou z nejbohatších zemí na světě a Stavanger je   hlavním městem ropy.

Prohlídku muzea vysvětluje 12 procesů výroby. Začínalo se lovením ve v fjordech, vyvržením, nasolením, stříháním hlaviček ryb, dušením, uzením v pecích a nakonec samotným procesem konzervovaní. Snad nejkrásnější část výstavy jsou ovšem obaly od sardinek. Jsou jich tu stovky a jsou dokonalé. Nudné krabičky od sardinek se prodávali pod různými jmény a ve skvělých barevných obalech. Na některých je Norská krajina, nebo dramatik Henrik Ibsen, Princ Albert, King Oscar, rybáři, obrázek rozverného černocha jak pojídá sardinky přímo z konzervy. Celkem bylo navrženo přes 40 000 různých etiket. Na stěnách jsou černobílé dobové fotografie dělníků. Líbila se nám původní píchačka, starý ventilátor od firmy AEG, kanceláře i šatny pro zaměstnance.

Hermetikkmuseum
Hermetikkmuseum

Dnes už neexistují v Norsku žádné konzervárny. To jsme ovšem nevěděly a sardinky si nakoupily v muzeu jako dárky. Jaké však bylo naše překvapení, když jsme zjistily, že na obalu je napsáno naloveno v Kalifornii, zabaleno v Polsku. Stavanger ukončil výrobu sardinek v roce 1982 a poslední továrna v Norsku se zavřela v roce 2008.

následující cestopis

předcházející cestopis

Dana Dajdulka
Dana Dajdulka

Více jak 15 let se pro mě stalo cestování drogou. Za tu dobu jsem mimo Evropu navštívila USA, Nový Zéland, Thajsko, Kambodžu, Velikonoční Ostrovy... poslední roky se mou láskou stala Jižní Amerika. Každá další cesta je pro mne nejenom výzvou, ale také uskutečněnými sny poznat místa , které tak dobře znám z knih a cestopisů.

Zobrazit články

Přidat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *