Chuť ostrého Chilli
Nemám problém se zkoušením nových chutí, ale nebudu vám nic nalhávat. Nevylíhlá ptáčata, kobylky a červi jsou i na mě trochu moc. Naštěstí si v Thajsku pochutnáte i na jiných dobrotách, u kterých nemusíte překračovat zavedené evropské představy o tom, co je a co není jedlé.
Protože má každý z nás jiné chutě, berte veškeré další hodnocení pouze jako hodnocení mé vlastní a tedy i velmi subjektivní. Já jsem si thajskou kuchyni zamilovala a to i přesto, že jsem do země přijela „nepolíbená“ chutí ostrého chilli! Na český chleba (pečivo obecně), máslo, ale i mléčné výrobky jsem za měsíc cestování ani nepomyslela.

SOM TAM
Při své návštěvě Thajska byste měli zkoušet a ochutnávat co to jen jde. My jsme svou cestu začali na jižních ostrovech- nejlepší místo k ochutnání výborných ryb, které zde seženete v porovnání s Českem za úplný pakatel. Pokud je vám stejně jako mně na velkou večeři nebo oběd v Thajsku příliš teplo, doporučuji si dát „pouze“ polévku případně legendární salát ze zelené papáji. Výborné koření, vývar se spoustou různých nudlí, zelenina, a pokud budete chtít i maso. Polévka, která vás zasytí na mnoho hodin. Úplně jiná chuť vás překvapí při ochutnání trošku pálivého, kyselo-sladkého, oříšky posypaného salátu ze zelené papáji, který nejde jinak než si zamilovat a chtít pořád znovu a znovu! (Doporučuji s porcí lepkavé jasmínové rýže.) V severní části Thajska do salátu přidávají ještě malé rybičky, které úplně změní chuť jídla.

Phat thai
Mezi větší jídla patří omáčky s různými druhy kari. Ať už červené nebo zelené, kary je vždycky výbornou a zdravou volbou. Ne všechna thajská jídla bychom ale mohli označit za zdravá. I v thajské kuchyni se hodně smaží. Takový phat thai (psáno i jako pad thai) – mírně pálivé smažené nudle se zeleninou, tofu případně s masem nebo třeba smažená rýže se zeleninou jsou kalorické bomby, které zasytí na mnoho hodin dopředu.
Sladkosti a čerstvé šťávy
Mezi další dobroty, které byste měli vyzkoušet, patří smažené banány a sladké brambory (batáty) v těstíčku. I ty vás stoprocentně zasytí na pár hodin. Samotnou kapitolou jsou čerstvě vymačkané ovocné šťávy, které jsou nabízeny po celé jihovýchodní Asii. I tady se vyplatí experimentovat a zkusit chutě, které v Čechách k dostání ještě pořád nejsou, případně jejich kvalita neodpovídá čerstvě utrženým plodům v Thajsku.

Jídlo na ulici
Pokud se na svých cestách snažíte ušetřit, doporučuji využívat jídlo z pojízdných vozíčků z ulice. V evropských hygienických standardech by sice tento typ restaurací neuspěl, zato chutě, které se přímo před vašimi zraky vytvoří během rychlého smažení na hluboké pánvi s olejem, jsou často nezapomenutelné. Jídlo z ulice je většinou výrazně levnější než v restauracích. Co se týká pravidla že „čím vyšší cena, tím lepší jídlo“, na to můžete v Thajsku zapomenout. Ale i zde platí, že čím dál od turistického centra, tím jsou v restauracích levnější ceny.
V rámci celého Thajska pak platí, že čím víc na sever pojedete, tím narazíte na levnější ceny. Nejdražšími destinacemi jsou samozřejmě turistická centra typu Pattaya, Ko Samui, Krabi, Pukhet. I na okolních, ne tolik turistických ostrovech, ale čekejte ceny klidně dvakrát dražší, než jaké jsou na severu okolo Chiang Mai.
konec cestopisu
Přidat komentář