• Menu
  • Menu

Hrad Borsh /Borshi/

Domů » Všechny destinace » Zahraničí » Evropa » Albánie » Hrad Borsh /Borshi/

Borsh

Nádherné magické místo. Po hodinovém výstupu z rybářské vesnice Borsch na nás čekali na hradě 3 koně a spousta ovcí v hradní kapli. Parádní výhledy do krajiny. Hrad, jehož ruiny leží na vápencové hoře nad vesnicí 285 m n. m., využívali i Římané. Opevnění potom obnovil byzantský císař Justinián.Hrad Borsh ve středověku několikrát měnil majitele, ovládal ho Epirský despotát a normanští nájezdníci. V roce 1431 ho opanovali osmanští Turci, o pět let později albánský hrdina Skanderbeg, jehož Turci po 11 letech vyhnali a následně hradby znovu zpevnili. Hrad dobyli i Benátčané, později byl renovován mocným vládcem Epiru Ali Pašou Tepelenským.

hrad Borsh
hrad Borsh

Poté sestup, kdy nám místní stařík natrhal hroznové víno. Pak hospůdka na vodopádech a jehněčí maso a zasloužené koupání. Na baráku jsme potkali Poláky a Francouze a při grilování ryb jsme vyžahli flašku polské žitné. No, krásný den to byl toho 13.9.2016

 

Albánská riviéra

 

Přímořská  a rybářská vesnice Borsh leží v historickém regionu Epirus a obydlená byla již ve starověku. K vidění je zde zřícenina mešity s minaretem a medresy (náboženské školy). Ves má vše, co pomáhá vzestupu jejího blahobytu. Její poloha s největší pláží v Jónském moři krásné vodopády, obliba u turistů, produkce olivového oleje  a přátelští obyvatelé. Ves je obydlená muslimskými Albánci.

hrad Borsh
hrad Borsh

Pláž Borsh

Nejdelší pláž v Jónském moři. Je dlouhá 7 km. V okolí rostou olivovníky.  Je tady několik barů a restaurací.

pláž Borsh
pláž Borsh
petr karlicek

Přidat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *