• Menu
  • Menu

Výstava děl Maxe Pechsteina – Hamburk 20.5. – 3.9. 2017

Domů » Všechny destinace » Zahraničí » Evropa » Německo » Výstava děl Maxe Pechsteina – Hamburk 20.5. – 3.9. 2017

Hamburská výstava děl Maxe Pechsteina zavede návštěvníky až na tichomořské souostroví

Průkopníkem modernismu, tak je také mezi odborníky přezdíván německý malíř Max Pechstein(1881 – 1955). V Hamburku bude nyní  jeho první samostatná exhibice.  Úspěšná díla tohoto umělce, která jsou známá především svými barvami a geografickou pestrostí, budou k vidění v muzeu Bucerius Kunst Forum od 20. května do 3. září 2017.

Monterosso_Al_Mare_1924_copy Pechstein Hamburg-Tökendorf

Muzeum Bucerius Kunst Forum

Výstava je rozdělena do pěti logicky uspořádaných celků, které znázorňují, jak se Pechsteinova tvorba postupem času proměňovala. Vždy ji totiž ovlivnila místa, kde umělec žil – ať už to byla města jako Paříž, Berlín či italské Monterosso, případně souostroví Palau v Tichém oceánu. Kromě toho, jak se do jeho tvorby promítaly jednotlivé lokality, je zajímavá i proměna výtvarných stylů, které malíř využíval.

Self_Portrait_with_Pipe_and_Hat_1918_copy Pechstein Hamburg-Tökendorf

Max Pechstein byl prvním německým umělcem, který převzal výtvarné prvky francouzského fauvismu a přetvořil je do jedinečného expresionistického stylu. Celkem 70 vystavených kusů dokumentuje výtvarníkovu práci mezi lety 1906 až 1932. K vidění jsou malby, kresby, akvarely a dokonce dřevoryty.

Umělecká skupina Die Brücke

Poté, co se Pechstein vrátil z Paříže, kde pobýval v letech 1907 a 1908, se stal jednou z hlavních postav umělecké skupiny Die Brücke působící v Drážďanech a Berlíně. Od roku 1912 je pak možné v jeho díle sledovat vliv kubismu.

Kromě městského života ho inspirovala i panenská příroda, zejména okolí litevské Nidy a polských měst Łeba a Rowy. Významným milníkem pro něj byl i čas strávený na souostroví Palau v Oceánii. Tento tropický ráj, kde Pechstein našel tu pravou harmonii mezi člověkem a přírodou, se pak často objevoval v jeho díle po roce 1917.

Po zkušenostech z první světové války se na

On_the_Beach_of_Nidden_1911_copy Pechstein Hamburg-Tökendorf

počátku dvacátých let soustředil zejména na malbu krajiny a rodinných portrétů. Jedním z nejznámějších motivů jeho tvorby jsou pak barevné západy slunce, jimiž byl fascinován už při svém pobytu v italském Monterossu.

Otevřeno

Otevírací doba: denně od 11 do 19 hodin, ve čtvrtek až do 21 hodin

Vstupné: 9 eur/základní vstupné, 6 eur/snížené a pondělní vstupné, děti do 18 let zdarma

CiRKUS

Více informací najdete na internetových stránkách http://www.buceriuskunstforum.de/

Do Hamburku se lze nejlépe dostat letecky z Prahy se společností Eurowings.

 

Jana Schlitzová

Má první cesta za hranice byla do NDR, tady jsem poprvé spatřila moře. Následovaly Maďarsko, Jugoslávie, Bulharsko. Když se otevřely hranice, stačila na několik let Evropa, to už byly cesty s dětmi. Od chvíle, kdy jsme poprvé s dětmi navštívili Asii, je poznávání, psaní a fotografování mým druhým zaměstnáním a stále mě to baví. Nádherná místa a zákoutí naší země, krásné České republiky, teprve objevuji a mám co dohánět.

Zobrazit články

Přidat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *