• Menu
  • Menu

Kréta – klášter Gonia

Domů » Všechny destinace » Zahraničí » Evropa » Řecko » Kréta – klášter Gonia

Klášter Panny Marie z Gonia

Klášter Gonia (řecky: Moní Γωνιά ), klášter připomínající benátský hrad, obehnaný vysokou zdí se nachází na jihovýchodním pobřeží poloostrova Rodopou, mezi Kolymvari  a Astratigos a 26 km od Chanie. Krásný pohled na moře, při naší návštěvě vše právě nakvétalo, v sadě kvetoucí mandloně a nikde žádní turisté :-). Průvodce nám dělá starý pop, posedíme mezí vzácnými ikonami a užíváme klid a duševní pohlazení. Fotografovat se nesmí. Od kláštera pak pokračujeme do obce Afrata a dále pak na Afrata Beach.

klášter Gonia Kréta

Klášter Gonia – historie

Původně byl klášter Saint George založen v 9. století na místě starobylé svatyně Diktyna. Kvůli stálým pirátským nájezdům se mnichové přesunuli a  ve 13. století byl postaven nový klášter, který se nyní nachází na současném hřbitově v blízkosti celého komplexu. V letech 1618 zakládá mnich Vlasios nový klášter na jiném místě, podle mnichů je nynější poloha bezpečnější a odolnější proti útokům a nájezdům cizích národů, hlavně Turků. Klášter byl několikrát těžce poškozen, v letech 1645, 1652, 1822, 1841 a také  v roce 1867 během Krétské revoluce proti Osmanské říši. Jako důkaz na tuto událost najdete ve zdi kláštera dělovou kouli. Klášter byl také poškozen za druhé světové války bombardováním a sehrál důležitou roli v boji proti nacismu. V klášteře najdete obsáhlou sbírkou ikon a vzácných exponátů z byzantského období Parthenios, Ritzos a Neilos. Mezi nejvýznamnější exponáty patří malby Constantine  Palaiokapase.

klášter Gonia Kréta

 

Respektujte svátost tohoto místa místa a vstupujte v adekvátním oblečení. V objektu kláštera se nachází opatství, obchody, sklepy, Královská akademie, tělocvičny, bazén a další,

Otevírací doba kláštera

Léto: duben – říjen

9-14  16 -19 hod

Zima: listopad – říjen

Denně  8 -12.30 15.30 – 17.30

Sobota: dopoledne zavřeno , odpoledne 15.30 – 17.30

klášter Gonia Kréta

 

Jana Schlitzová

Má první cesta za hranice byla do NDR, tady jsem poprvé spatřila moře. Následovaly Maďarsko, Jugoslávie, Bulharsko. Když se otevřely hranice, stačila na několik let Evropa, to už byly cesty s dětmi. Od chvíle, kdy jsme poprvé s dětmi navštívili Asii, je poznávání, psaní a fotografování mým druhým zaměstnáním a stále mě to baví. Nádherná místa a zákoutí naší země, krásné České republiky, teprve objevuji a mám co dohánět.

Zobrazit články

Přidat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *