• Menu
  • Menu

Mexiko 27 – mrakodrap Torre Latinoamericana

Domů » Všechny destinace » Zahraničí » Jižní Amerika » Mexiko » Mexiko 27 – mrakodrap Torre Latinoamericana

Mexické mrakodrapy

Než jsme zašly do staršího mrakodrapu Torre Latinoamericana, který se začal stavět v roce 1948 a měl sloužit jako sídlo pojišťovny La Latinoamericana Seguros, všimly jsme si zajímavých soch. Stály v atriu chrámu San Francisco, který byl od mrakodrapu vzdálen jen pár kroků. Takové nečekané výstavy v Mexiku City máme s Jankou obzvláště rády.

sochy Leonory Carrington

Perspectivas

Venkovní exhibice s názvem Perspectivas byla k vidění pouze do 28. února 2017 a tak jsme měly štěstí, že jsme měly ještě možnost prohlédnout si 13 neuvěřitelných surrealistických bronzových soch od slavné umělkyně, sochařky, malířky a spisovatelky Leonory Carrington. (Lancashire, Anglie, 6. dubna 1917, Mexico City, 25. května, 2011). Nejvíce nás zaujala 2,60 metrů vysoká mystická postava s názvem The Palmist (Věštec z ruky).

sochy Leonory Carrington

Mirador s dvěma přestupy

Do mrakodrapu s fasádou ze skla a hliníku se vstupuje přes modro – ocelové lobby vyzdobené bronzovou bustou a pamětními plaketami, z čehož jedna připomínala i zemětřesení z roku 1957. Zde jsme si koupily vstupenky za 80 pesos a vyjely výtahem na vyhlídku do 44. patra. Výtahů je zde celkem osm a obsluhují je zaměstnanci. Na takzvaný Mirador s impozantní vyhlídkou 360 stupňů jsme se dostaly dvěma přestupy. Nad námi se tyčila obrovská anténa, která je na špici stavby.

Torre Latinoamericana

Muzeum  a vyhlídka Mirador

Torre Latinoamericana prošel rekonstrukcí včetně kompletní rekonstrukce v 37. až 44. poschodí. Vzniklo zde malé muzeum a vyhlídková terasa Mirador, kterou navrhl dánský architekt Palle Seiersen Frost. Plošina je obklopena kovovou mřížkou a je odtud nádherný výhled nejen na město, ale i okolní vysoké hory. Měly jsme možnost si prohlédnout z ptačí perspektivy budovu Bellas Artes, obrovské náměstí Zócalo s katedrálou, vládní palác a pozorovaly jsme, jak na letiště přistávala letadla. Zajímavé jsou směsi starých budov, kostelů, ruin, koloniálních a moderní budov.

Torre Latinoamericana pohled na palac Bellas Artes

Vyhlídková restaurace

Když jsme se dostatečně pokochaly, sjely jsme výtahem do nižšího patra, kde je vyhlídková restaurace, kavárna a prodejna se suvenýry. Tady jsme se s Jankou docela pobavily, protože jsme si chtěly dát v restauraci kávu a churros, smažené skořicové sladkosti, které měli vystavené ve vitríně. Barman nám ovšem tvrdil, že musíme počkat, že se usmaží, my že chceme ty, co mají vystavené a čekat nechceme. Problém ovšem byl, že ve vitríně byla atrapa ze sádry, ale zato dokonalá.

Historie a technické parametry mrakodrapu

Torre Latinoamericana má výšku 182 metrů a jen tak pro zajímavost stojí na místě, kde měl aztécký vládce Moctezuma svoji soukromou zoologickou zahradu. Z pohledu historie je jednou z nejvýznamnějších památek města a prvním mrakodrapem úspěšně postaveným na vysoce aktivní seizmické půdě. Torre Latinoamericana byl v Mexiku City nejvyšší stavbou od roku 1956, kdy byl dostaven, až do roku 1984, kdy jej o 22 metrů předběhl Torre Ejecutiva Pemex. Při slavnostním otevření 30. dubna 1956 byl i nejvyšší budovou v Latinské Americe a čtvrtý nejvyšší na světě, samozřejmě mimo New Yorku.

Projekt je prací mexických inženýrů a architektů (Leonardo Zeevaert, Adolfo Ernesto Zeevaert Augusto H. Álvarez a Alfonso González Paullada). Konstrukce stavby je z ocele a zapuštěných pylonů, které byly nutné vzhledem k tomu, že v Mexiku City jsou častá zemětřesení a blátivé složení půdy. Dnes je to běžný postup, ale v té době to byla novinka. Věž získala proslulost, když odolala zemětřesení hned rok po svém dostavění v roce 1957. Stavební inženýr Adolfo Ernesto Zeevaert zrovna pracoval ve své kanceláři ve 25. patře a byl svědkem této katastrofy. Zatímco některé budovy se zhroutily a prachové mračno zahalilo město, Torre Latinoamericana odolal. Architekt po celou dobu pociťoval pohyby uvnitř věže a dalo by se říci, že to bylo poprvé, kdy se stavitel a projektant výškové budovy stal svědkem a na vlastní kůži zažil chování věže v průběhu masivního zemětřesení. Větší zkouška přišla 19. září 1985, kdy zemětřesení zničilo mnoho budov ve městě a to zejména v centru města. Torre Latinoamericana odolal této pohromě bez problémů a je považován za jedenu z nejbezpečnějších staveb ve městě.

Torre Latinoamericana vyhlidka na mesto

Otevřeno je 365 dní v roce od 9:00 až 22:00

cestopis následující

cestopis předcházející

Dana Dajdulka

Více jak 15 let se pro mě stalo cestování drogou. Za tu dobu jsem mimo Evropu navštívila USA, Nový Zéland, Thajsko, Kambodžu, Velikonoční Ostrovy... poslední roky se mou láskou stala Jižní Amerika. Každá další cesta je pro mne nejenom výzvou, ale také uskutečněnými sny poznat místa , které tak dobře znám z knih a cestopisů.

Zobrazit články

Přidat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *