• Menu
  • Menu

Osečná, prameny Ploučnice

Domů » Všechny destinace » Česká republika » Liberecký kraj » Osečná, prameny Ploučnice

U pramenů řeky Ploučnice

Cestou z Kryštofova údolí ještě zastavujeme v Osečné na krásném místě tam, kde pramení řeka Ploučnice. Nádherné romantické místo uprostřed přírody. Míjíme Kočvarův mlýn a pak po nějakých 500 metrech jsme na místě.

Prameny Ploučnice

Jenišovský rybník

Místo je označované jako jedno z nejstabilnějších ve střední Evropě. Vydatnost těchto pramenů neklesá ani v době dlouhodobého sucha. Jenišovský rybník je napájen těmito prameny. Až do roku 1962 odtékala část vody do asi 300 metrů dlouhého mlýnského náhonu a byla přiváděna k Jenišovskému mlýnu, kde poháněla vodní turbínou. Ve třicátých letech zajišťovala řeka Ploučnice v Osečné a v Lázních Kundratice pohon mlýnských kol a vodních turbín na dalších čtyřech mlýnech a dvou provozech.

Jenišovský rybník

Délka celého toku řeky Ploučnice v Osečné až do Děčína měří více než 105 km. Ploučnice s povodím o rozloze 1197 km2 ústí pod děčínským zámkem do největšího českého toku, Labe.

 

Ploučnice, trochu jiná řeka

Ploučnice se od ostatních českých řek poněkud liší. Nenajdete zde na ní žádné dlouhé jezy. Zato se vyznačuje klikatící se plavbou romantickými zákoutími meandrů. Proto je v poslední době hodně navštěvována vodáky, které meandrující řeka neustále zkouší v jejich vodáckých dovednostech.

Kočvarův Mlýn

Kočvarův mlýn

Patrová poloroubená budova je na klasicistním vstupním portálu datována do r. 1823, přízemní hospodářská část má portál s datací k r. 1799. Zachované vybavení je unikátně dochovanou ukázkou uměleckého složení malého mlýna, které bylo velmi jednoduchým způsobem vestavěno do interiéru, aniž by musela být mlýnice zásadně přestavěna či zvýšena. Dochované strojové vybavení pochází od firem Andrea a Fellgner z Hrádku nad Nisou, Jan Kohout Praha – Smíchov a Karl Heer Litoměřice.

Jana Schlitzová

Má první cesta za hranice byla do NDR, tady jsem poprvé spatřila moře. Následovaly Maďarsko, Jugoslávie, Bulharsko. Když se otevřely hranice, stačila na několik let Evropa, to už byly cesty s dětmi. Od chvíle, kdy jsme poprvé s dětmi navštívili Asii, je poznávání, psaní a fotografování mým druhým zaměstnáním a stále mě to baví. Nádherná místa a zákoutí naší země, krásné České republiky, teprve objevuji a mám co dohánět.

Zobrazit články

Přidat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *