• Menu
  • Menu

Výlet na Ukrajinu 2

Domů » Všechny destinace » Zahraničí » Evropa » Slovensko » Výlet na Ukrajinu 2

Krym na Velké Domaše

Cesta na Zemplínskou Šíravu je dlouhá a kolem 23.hodiny už musíme někde zastavit. Přejely jsme Duklu i kus hor, nic nevidíme, všude je tma. Z mapy je jasné, že někde vedle nás je velká vodní plocha. Kde ale odbočit? Vidím odbočku, zkusíme to.

ATC Krym Nová Kelča

ATC Krym Nová Kelča

Jsme v kempu, cesta už je uzavřená  páskou. U plápolajícího ohně se zeptáme, bez problému jsme vpuštěni, je tu klid,  pár lidí se baví u ohně a ochotně nám ukazují, kde jsou toalety a také nám říkají, že jsme na Krymu!

Dáváme si slovenské pivko, koukáme na hvězdy a těšíme se na východ slunce až uvidíme jezero. V noci i ráno prší a tak východ slunce se nekoná. Kolem 9. hodiny déšť ustává, je teplot a před námi krásný pohled na vodní plochu.

ATC Krym Nová Kelča

Milá Slovenka, nám nabízí, že nám uvaří vodu, abychom si mohly zalít kávu. Tak to se těšíme, ale nejdříve jdeme vyzkoušet vodu. Je báječná.

K snídani kávička i skvělý chléb a zelenina. Všichni kolem nás zdraví a jsou jako jedna velká rodina. Jezdí sem mnoho let a mají to tu rádi.

ATC Krym Nová Kelča

My se loučíme a pokračujeme dále na Zemplínskou Šíravu, ještě s malým tipem po cestě, abychom se zastavily v oblasti Tokajského vína v Grand Bari.

V kempu je zastřešené občerstvení /hospoda/, toalety, umývárna, sprcha, hřiště.

Adresa: Kemp Krym (ATC Krym, autocamping Krym), Nová Kelča.

ATC Krym Nová Kelča

Velká Domaša

Velká Domaša je vodní nádrž, nacházející se v okresech Vranov nad Toplou a Stropkov. Vodní nádrž vznikla přehrazením řeky Ondava při obci Velká Domaša. S její výstavbou se začalo v roce 1962 a dokončena byla v roce 1967. Vodní nádrž Domaša leží v Ondavské vrchovině v údolí Ondavou, pod ní je malá vyrovnávací nádrž Malá Domaša. Plocha nádrže je 14,22 km ², délka 13,8 km, maximální šířka zhruba 3 km, maximální hloubka 25 m. V okolí vodní nádrže se nacházejí vyhledávané rekreační střediska.

ATC Krym Nová Kelča

Cesta ubíhá krajinou, zemědělci pilně sklízejí na polích úrodu a na několika místech jsou vidět velké skupiny čápů. Na chvíli zastavujeme a v „naší skupince je čápů 8.

na cestě
Jana Schlitzová

Má první cesta za hranice byla do NDR, tady jsem poprvé spatřila moře. Následovaly Maďarsko, Jugoslávie, Bulharsko. Když se otevřely hranice, stačila na několik let Evropa, to už byly cesty s dětmi. Od chvíle, kdy jsme poprvé s dětmi navštívili Asii, je poznávání, psaní a fotografování mým druhým zaměstnáním a stále mě to baví. Nádherná místa a zákoutí naší země, krásné České republiky, teprve objevuji a mám co dohánět.

Zobrazit články

Přidat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *