• Menu
  • Menu

Thajsko, Kambodža, Laos, Vietnam s dětmi

Domů » Všechny destinace » Zahraničí » Asie » Kambodža » Thajsko, Kambodža, Laos, Vietnam s dětmi

Siam Reap 

Siam Reap – vstupní brána do Angkorských paláců , ničivý tajfun Ketsana hlavní město stejnojmenné provincie a zároveň vstupní brána pro návštěvu impozantních chrámů , které z velké části vystupují z divoké džungle , včetně nejznámějšího Angkor Whatu – zapsaného do kulturního dědictví UNESCO.

Angkor Wat
Angkor Wat

Tyto památky navštěvuje více než dva miliony turistů ročně a jejich počet strmě stoupá. V centru města objevíte klasický francouzský koloniální styl.Velký vliv na celkovou architekturu i obchod má velké množství čínských přistěhovalců. Město má do 150 000 obyvatel, i když přesné číslo není známo. Siam Reap – město bylo vybudováno za vlády Khmérů. Město z velké části se rozprostírá kolem řeky Siam Reap , která ústí do jezera Tonlé Sap.V doslovném překladu je Siam Reap – „porážka Thajska“ památka a připomenutí dávné vítězné bitvy Khmerů s thajskou armádou. Siam Reap je dnes nejrychleji se rozrůstajícím městem v Kambodži. Ubytování zde naleznete v různých hotýlkách , malých guest housech od ceny za pár dolarů po 5. hvězdičkové luxusní komplexy za několi tisíc dolarů na 1. noc.My jsme na doporučení bydleli v hotelu Phnom Bok ,kde pokoj stál kolem 15 USD .Malý hotýlek , kde byl i malý bazén a zahrada, což v rozpáleném a prašném Siam Reap byla oáza na duši .V ceně byl odvoz z letiště i odvoz na letiště včetně snídaně , ty bohužel stály za bačkoru. V Siam Reap , se nám líbilo centrum starého města včetně některých kavárniček , prodej hedvábných výrobků, nově vybudovaný noční trh s množstvím obchůdků a samozřejmě kamenné paláce za kterými jsme do Kambodži přijeli.Určitě stojí za to navštívit Angkor Wat a další chrámy. Prudce rostoucí počet turistů, někdy narušuje tajemnost a velikost chrámů. Kvůli množství lidí a dost velkému zápachu jsme vynechali pouliční velké trhy .

Siam Reap
Siam Reap

Nejvíce nás šokoval prodej velkých vaječných plat s nenarozenými kuřátky(prý delikatesa??). Někdy nám život znepříjemňoval všudypřítomný kambodžský prach. Paradox proti nečekaným záplavám , kde se o prachu dalo mluvit jako zmutované formě – označované jako bláto. Přímo v Siam Reap je mezinárodní letiště, takže můžete přiletět letadlem , můžete přijet autobusem z hlavního města Phnom Phenhu nebo z thajského Bangkoku , další možností je , že sem můžete připlout po jezeře Tonlé Sap. Vzdálenost z hlavního kambodžského města Phnom Phenhu je po silnici i jezeře téměř stejná (přes 300 km a cesta trvá kolem 6 hodin).

tajfun Ketsana

V roce  2009 zasáhl Siam Reap tajfun Ketsana , který zasáhl Filipíny, Vietnam a nevyhnul se ani Kambodži. Nejvíce postihl provincii Kampog Thom. Byla to největší bouře v této oblasti za 60 let . A pak už jenom déšť , déšť a všude kolem jenom voda.

 

Jana Schlitzová

Má první cesta za hranice byla do NDR, tady jsem poprvé spatřila moře. Následovaly Maďarsko, Jugoslávie, Bulharsko. Když se otevřely hranice, stačila na několik let Evropa, to už byly cesty s dětmi. Od chvíle, kdy jsme poprvé s dětmi navštívili Asii, je poznávání, psaní a fotografování mým druhým zaměstnáním a stále mě to baví. Nádherná místa a zákoutí naší země, krásné České republiky, teprve objevuji a mám co dohánět.

Zobrazit články

Přidat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *