• Menu
  • Menu

Thajsko, Kambodža, Laso, Vietnam s dětmi

Domů » Všechny destinace » Zahraničí » Asie » Kambodža » Thajsko, Kambodža, Laso, Vietnam s dětmi

Tonlé Sap, Kambodža – největší sladkovodní jezero v jihovýchodní Asii

V plovoucí vesnici žije kolem 2500 lidí. Vesničané – se živí převážně rybolovem. Ve vesnici najdete plovoucí obchůdky, školu, hřiště, lékárnu, kostel.Jezero je důležitou dopravní tepnou, odtud mohou lodě plout až do hlavního města Phon-Phenu. Cesta trvá asi 6. hodin. Řeka Tonlé Sap spojuje jezero s Mekongem, rozloha jezera se významně a mnohonásobně mění s příchodem dešťových období.

Tonle Sap

 

Snídáme v zahradě našeho hotelu v Siam Reap. Jídlo je dost odporné a pouze úsměv majitelky nám nedovolí jí to hodit na hlavu. Před hotelem už čekají naši rikšáci. Přijíždíme do překrásného chrámu zarostlého džunglí Ta Phrom.Ve chvíli, kdy sem začínají proudit davy turistů, raději odjíždíme. Opět šílené vedro a tak volíme cestu k jezeru. Cestou míjíme úplně chudé čtvrti s chatrčemi, míjíme i mnoho luxusních sídel. Platíme celkem drahé vstupné, za chvíli přijíždíme k jezeru Tonlé Sap .

Tonle Sap

Na jezeře Tonle Sap

Vstupujeme na starou motorovou loď. Náš průvodce je starší, stále se umívající chlapík.Po klidném úvodu vplouváme do levého ramene ústí , které vede do velice chudé rybářské komunity.Na obou stranách se krčí přístřešky, je zde i škola, lékárna, hřiště, restaurace.Vesnice navypadá moc útulně. Vše pluje na vodě. Okolo nás proplouvají bárky, které řídí malé děti nebo jejich matky. Jedeme do plovoucí restaurace, je zde i několik japonských turistů. Ze všech stran je restaurace obklopena loďkami, kde sedí malé děti a ženy. U restaurace je i prostor, kde chovají krokodýly.Všude jsou poházené láhve a plechovky.

Tonle Sap

Plujeme se podívat do zdejší školy. Součástí je i nakoupení školních sešitů a potřeb pro malé Kambodžany. Pomůcky s dobrým srdcem předáváme učiteli. Ne už s tak dobrým pocitem tušíme, že pomůcky zpět prodají a děti nic nedostanou.

Tonle Sap

Loď zastavuje v odlehlé části jezera. Chlapík se svléká a skáče do vody. Loď je nepojízdná. Pobízí nás ke koupání, trochu nechápeme.Přijíždí další chlapík. Oba se noří pod loď a pořád se chechtají. Koupání milujeme , ale tady nás voda opravdu neláká . Loď je konečně opravena Projíždíme i hezčími místy na jezeře.Rozšafní chlapíci nechají i holky chvíli řídit loď, potkáváme další lodě, které nás hlučně zdraví.
Rikšou se vracíme zpět.

u Tonle Sap
Jana Schlitzová

Má první cesta za hranice byla do NDR, tady jsem poprvé spatřila moře. Následovaly Maďarsko, Jugoslávie, Bulharsko. Když se otevřely hranice, stačila na několik let Evropa, to už byly cesty s dětmi. Od chvíle, kdy jsme poprvé s dětmi navštívili Asii, je poznávání, psaní a fotografování mým druhým zaměstnáním a stále mě to baví. Nádherná místa a zákoutí naší země, krásné České republiky, teprve objevuji a mám co dohánět.

Zobrazit články

Přidat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *