• Menu
  • Menu

MEXIKO, GUATEMALA, HONDURAS , BELIZE 2

Domů » Všechny destinace » Zahraničí » Jižní Amerika » Mexiko » MEXIKO, GUATEMALA, HONDURAS , BELIZE 2

Canon del Sumidero – drsný kaňon , indiáni a největší hydroelektrárna v Mexiku.

25.3. V noci bylo báječné ticho, jen k ránu mě vzbudilo kokrhání. Ve 4 am jsem si šla sednout k bazénu. V recepci to hned ožilo a šli zkontrolovat, kdo jim tam chodí. Jana přišla za nějakou dobu také a něco jí tu pokousalo. Říkala, že to byl blbej nápad jít si sednout k vodě za rozbřesku. Mě nic nepíchlo, má pít Coronu, pivo a komáři na ní nepůjdou. Sprcha, balení a jdeme na snídani do městečka na krásné náměstí. Poté jsme se vrátily do hotelu pro batohy a uložily je v cestovce odkud vyrážíme do kaňonu. Lístek na loď se dá koupit i na břehu, ale neměly by jsme si kam dát bágly. V Chiapasu je plno úžasných věcí,  byla jsem tu v loni,ale kaňon už jsem nestihla.
Výlet lodí je naplánovaný na 2 a půl hodiny.
Krása a tragédie jdou ruku v ruce.  To je případ kaňonu del Sumidero, jednoho z drsných kaňonů Mexika a rozhodně nejokázalejšího. Poslední domorodí indiáni museli být vyhnáni, kvůli stavbě elektrárny. O tom ale později.

Canon del Sumidero

Canon del Sumidero je místem krásy, klidu a dobrodružství. Národní park je založen v roce 1980.
Když Španělé dorazili v roce 1528, Chiapanecas, původní obyvatelé raději, než by se vzdali své kultury, páchali hromadné sebevraždy  tím, že se vrhali ze stěn kaňonu. Jiní se ukryli v jeskyních po celém kaňonu až do poslední  chvíle, než byl Chiapaneca, vůdce zajat.
Dobyvatelé zajali posledního náčelníka a přivázali ho ke stromu v Chipa De Corzo a upálili jej zaživa. Legendární „hořící strom“ stále stojí na místním náměstí dodnes, smutná památka na tyto nezávislé lidi.

Žulové stěny kaňonu nám berou dech, nejvyšší a nejpůsobivější je v některých místech,
Velké množství flóry a fauny v kaňonu je také díky rozdílnosti ve vlhkosti a slunečnímu záření na různých úrovních. Tím vzniká unikátní ekosystém, který vytváří zajímavé rozmanitosti. Rostou tu bromélie, kapradiny, mechy a begónie, stejně jako vysoké lesy borovic, již zmíněná obří ceiba a jedle douglaska.

Canon del Sumidero je také domovem mnoha živočišných druhů, kteří jsou na pokraji vyhynutí. Krokodýl americký, různé druhy pavouků, opic, jaguáři, oceloti, mravenečník a káně královská a mnoho dalších druhů ptáků jako jsou volavky, supi, papoušci, tukani a ledňáčci.

Na konci plavby je zastávka u největší Mexické hydro-elektrárny Manuel Moreno Torres, známější pod jménem Chicoasén.
Je pátou nejvyšší elektrárnou na světě a  významným zdrojem energie pro velkou část Mexika.  Stavba přehrady zapříčinila vysídlení velkého počtu domorodých obyvatel a byla jistou smrtí okolních domorodých kultur.

Chicoasén – Canon del Sumidero

Po úžasném zážitku, jdeme na rychlý oběd na kuře a pak pro bágly do cestovky. Potřebujeme se dostat do  města San Christobal de las Casas. Není tu žádné spojení a tak jsme jely taxíkem na dálnici. Taxikář nás vyklopil na místě, kde nebylo žádné značení. Bylo vedro k zalknutí a nikdo nám nezastavil, to už jsme trochu znervóznily, ale asi po dvaceti minutách zastavil minibus a už jsme jely. Není to daleko, asi 40 minut. Našly jsme si hotel Posada Media Luna s pěkným nádvoříčkem za 400 pesos. Tady si můžeme koupit pivo a dát si kafčo.

cestopis následující den

cestopis předcházející den

Dana Dajdulka

Více jak 15 let se pro mě stalo cestování drogou. Za tu dobu jsem mimo Evropu navštívila USA, Nový Zéland, Thajsko, Kambodžu, Velikonoční Ostrovy... poslední roky se mou láskou stala Jižní Amerika. Každá další cesta je pro mne nejenom výzvou, ale také uskutečněnými sny poznat místa , které tak dobře znám z knih a cestopisů.

Zobrazit články

Přidat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *