• Menu
  • Menu

MEXIKO,GUATEMALA, HONDURAS, BELIZE 7

Domů » Všechny destinace » Zahraničí » Severní a Střední Amerika » Guatemala » MEXIKO,GUATEMALA, HONDURAS, BELIZE 7

La Azotea  – tradiční káva českých plantážníků.

Guatemala je známá svoji kávou a tak jsme zašly se zeptat do cestovky, kde je nějaká kávová plantáž.   Poradili nám, že je tu bus zdarma, jezdí snad každou hodinu od katedrály a na plantáž nás odveze Přesně v 10 hodin  stál řidič na svém místě a zavezl nás kousek za město. La Azotea je napůl muzeum a napůl skanzen.I když káva se tu produkuje stále. Plantáž se jmenuje La Azotea. Poslouchám průvodce jedním uchem sem a druhým tam, ale zaujal mě vystavený český kávový mlýnek a na stěně fotka se jménem Pokorný. Čech, to je ale překvapení. Pan Pokorný si vzal za ženu dceru plantážníka.

Guatemala - La Azotea
Guatemala – La Azotea

Dozvídáme se, že se tu pěstuje Arabská káva, která má být opravdu kvalitní. Ochutnáváme zrna v různém stádiu sušení a pražení. Jak vypadají malé sazeničky a kvetoucí keříky. Jak často se káva sklízí a že se pěstuje ve stínu stromů. Bobule kávy se sklízejí ručně a třídí se podle kvality. Ta špatná jde na instantní kávu. V muzeu jsou figuríny předvádějící různé fáze zpracování kávy. Venku na dvoře byl pán v klobouku a sušil kávu, prošly jsme se po plantáži, zašly do muzea hudby Mayů a ke konci je v malém obchůdku ochutnávka kávy. Káva  pochází z Etiopie, do Guatemaly se dostala s jezuity. Dnes je jejím největším pěstitelem na světě Brazílie. Guatemala je co do objemu na 7.místě, podle kvality údajně na 3.místě.
Při ochutnávce kávy nám muzikanti hráli na hudební nástroj marimba. V Guatemale, jsme tuto hudbu mohly vidět a slyšet všude. Marimba je národní nástroj Guatemaly a je důležitou součástí oslav. Nejstarší verze tohoto nástroje byl pravděpodobně oblouk marimba, který přišel ze západní Afriky s otroky a to již v roce 1550.

S řidičem busu, jsem se domluvila, že  nás vyzvedne u zatáčky k plantáži, což je asi kilometr dále od vstupu. Chtěla jsem se podívat na hřbitov. Janka je moc nemusí, tak čekala venku. Hřbitov byl pěkný, ale nebyl barevný, vše jen bílé.

Většina rodin ve městě si nemohou dovolit vlastnit celou hrobku a tak se najímají tyto malé čtverečky a naskládané na sebe tvořit zeď.  Pokud dojdu peníze na zaplacení nájemného, jejich místo se vyprázdní, a pronajme se někomu jinému.

Guatemala - hřbitov
Guatemala – hřbitov

cestopis následující den

cestopis předcházející den

Dana Dajdulka

Více jak 15 let se pro mě stalo cestování drogou. Za tu dobu jsem mimo Evropu navštívila USA, Nový Zéland, Thajsko, Kambodžu, Velikonoční Ostrovy... poslední roky se mou láskou stala Jižní Amerika. Každá další cesta je pro mne nejenom výzvou, ale také uskutečněnými sny poznat místa , které tak dobře znám z knih a cestopisů.

Zobrazit články

Přidat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *