• Menu
  • Menu

Lennonova zeď

Zeď nářků

Zeď nářků najdete na Malé straně  na Velkopřerovském náměstí v Praze. Zeď je součástí Maltézské zahrady. Komunisty zatracovaná a mnoha lidmi obdivovaná  zeď se po smrti Johna Lennona v roce 1980 stala symbolem  Lennnova hrobu. Ke zdi  lidé  začali nosit květiny a zapalovat svíčky .

Na zeď později začaly přibývat graffiti  a lidé na zeď psali útržky písní oblíbených Beatles. Režim, který s jakoukoliv propagandou Beatles a čehokoli, co se týkalo západu, nesouhlasil, zeď nechal několikrát  přetřít a zřídil zde plakátovací prostor.

Lennonova zeď Praha
Lennonova zeď Praha

Zeď jako symbol svobody

V roce 1988 bylo toto symbolické místo několikrát použito k psaní stížností studentů a vedlo ke střetům s tehdejší policií. Socialistické zřízení tehdejšího Československa tyto studenty přirovnávala k dementům, alkoholikům a nepřátelům socialismu. Před r. 1989 byla zeď mnohokrát znova popsána verši a nechyběly ani květiny, poté vždy byla znova přetřena.  Konaly se zde také podpisové akce peticí, které požadovaly propuštění politických vězňů a odchod Sovětských vojsk z naší republiky.

Dnes zeď symbolizuje  svobodné myšlení a je navštěvována turisty z celého světa. Najdete zde tisíce různých vzkazů a nápisů v mnoha  jazycích . Schválení používání graffiti a možnost psaní vzkazů bylo povoleno vlastníky zdi, kterými jsou maltézští rytíři.

Lennonova zeď Praha
Lennonova zeď Praha
Jana Schlitzová

Má první cesta za hranice byla do NDR, tady jsem poprvé spatřila moře. Následovaly Maďarsko, Jugoslávie, Bulharsko. Když se otevřely hranice, stačila na několik let Evropa, to už byly cesty s dětmi. Od chvíle, kdy jsme poprvé s dětmi navštívili Asii, je poznávání, psaní a fotografování mým druhým zaměstnáním a stále mě to baví. Nádherná místa a zákoutí naší země, krásné České republiky, teprve objevuji a mám co dohánět.

Zobrazit články

Přidat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *