• Menu
  • Menu

FUNCHAL

FUNCHAL – Kolumbova Santa Maria

Město Funchal – rodiště Ronalda a město, které navštívila Sisi , Churchill , Karel I. Malebné město  rozložené na svazích nad oceánem , se zajímavým starým městem , úzkými křivolakými uličkami skrývající tajemství  a nevšední krásu přístavní architektury i života.

Funchal

Ve starém městě tak trochu vkročíte  a nasajte atmosféru  minulého století . Centrem starého města je radniční náměstí. Přístav , kde kotví nejenom luxusní a výletní  lodě, kdy se městečko vždy na krátkou dobu rozroste o počet exotiku lovících turistů , ale kde i nabídka rybích restaurací  a moderní architektura vám připomenou , že jste blízko oceánu a v moderním městě. Přístav je i útočištěm a kotvištěm jachet. Je zde i obchodní přístavní zóna, kotví zde i některé vojenské lodě.

Kolumbova Santa Maria

Raritou je jistě kotvící přesná kopie Kolumbovy Santa Maria . Loď  je dlouhá 22 m a široká 7 metrů.  Loď  je i schopná plavby ,  má navíc proti originálu naftový motor s lodním šroubem a tak není k pohonu vždy nutný jenom vítr. Při poslední plavbě zde kotvila i  Queen Mary 2. Kolem kolonády a celého přístavu můžete pozorovat pestrou směsici návštěvníků z celého světa ,ale  i rodilé madeiřany při zábavě, lovení ryb a i činnostech všedního dne. V přístavu je i malá přistávací plocha pro helikoptéty, které konají vyhlídkové lety nad Funchalem.

Rybí restaurace

Výběrem rybí restaurace asi málokdy zvolíte chybně, spíše si dejte pozor na výběr. Propagované grilované sardinky vypadají báječně, ale smrdí rybinou  a pro mě to delikatesa opravdu nebyla. Honza chtěl vyzkoušet  z ryb všechno, a tak vyzkoušel!!

Tržnice Mercado dos Lavradores

Najdete zde tržnici Mercado dos Lavradores , kde najdete každodenní pestrou nabídku ryb a darů moře , kde se to hemží barevnou paletou krásných květin a výběrem ovoce a zeleniny. Prodejci jsou někdy oblečeni do místních krojů. Při naši návštěvě jsme tržnici nestihli.

Funchal

Lanovka ve Funchalu

Na nábřeží najdete i základnu  pro výlet lanovkou danou do provozu v roce 2000 nad Funchal, lanovka vás odveze do Monte, cíle nejenom obyvatelů Funchal, ale většiny turistů, kteří Funchal navštíví. Lanovka překonává výškový rozdíl 560m. Monte patří do luxusní a bohaté čtvrti, je zde rezidenční čtvrtť  , kde sídlí některé mezinárodní organizace a najdete  zde i kostel Nossa Senhora z roku 1741 , místo odpočinku posledního rakouskouherského císaře Karla I.  Kostel  byl brzy po otevření zničen zemětřesením a nové vysvěcení se konalo až roku 1818. Možná stojí za zmínku, že od roku 1893-1943 byla využívána pro cesty do těchto výšin parní ozubnicová železnice , která však kvůli častým nehodám byla zrušena. Jezdí zde ještě jedna lanovka, která vás doveze z Monte dál směrem ke  známé botanické zahradě Jardin do Monte Palace. Co se týče atrakcí je určitě dobré zmínit, že z Monte můžete jet dolů na saních , které se pohybují na dřevěných skluznicích. Nepodařilo se nám je spatřit a tak nemohu říci zda je tato atrakce jenom šílená nebo i zábavná. My jsem na vrchol vysípali autem, nechápu, že zde jezdí i linkový autobus , můžete sem dojet i taxíkem. Vždycky jsme si myslela, že bydlím na velké kopci, po návštěve Madeiry a Funchalu si to nemyslím.

Hlavní město a přístav Funchal leží na jižním pobřeží ostrova Madeira. Ve Funchalu sídlí regionální vláda. Město patří k největším městům Portugalska. V minulosti pro svou polohu a bohatost bylo město lákadlem pro piráty. Proto zde postupně byly vybudovány 4. pevnosti, které dne slouží k různým účelům .  Sídlí zde armáda, městské úřady , je  zde zřízeno muzeum moderního umění atd..

Funchal

Hotely a kasina

Ve Funchalu jsou luxusní hotely s nejznámějším sto let starým Reidš hotelem. Kasino , které k hotelu patřií, má znázorňovat  vulkán, dílo navrhl známý architekt Oscar Niemayer. V příkrých svazích Funchalu  se ocitáte až do 1200 m výše nad mořem. Město často ohrožují při velkých deštích tři zde pramenící potoky.

Funchal

Určitě stojí za zmínku, že město je místem návštěv známých osobností  jak v minulosti , tak v současnosti .Ve  Funchalu se narodil známý portugalský fotbalista Cristiano Ronaldo.

Jana Schlitzová

Má první cesta za hranice byla do NDR, tady jsem poprvé spatřila moře. Následovaly Maďarsko, Jugoslávie, Bulharsko. Když se otevřely hranice, stačila na několik let Evropa, to už byly cesty s dětmi. Od chvíle, kdy jsme poprvé s dětmi navštívili Asii, je poznávání, psaní a fotografování mým druhým zaměstnáním a stále mě to baví. Nádherná místa a zákoutí naší země, krásné České republiky, teprve objevuji a mám co dohánět.

Zobrazit články

Přidat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *