• Menu
  • Menu

KUBA 2 – Údolí Viňales

Domů » Všechny destinace » Zahraničí » Severní a Střední Amerika » Kuba » KUBA 2 – Údolí Viňales

 Fidelova modrá skála

Údolí Viňales –  krasové údolí se nachází 150 km jihozápadně od Havany, na západě Kuby. Jméno je odvozené od  vesnice Viňales , která se zde nachází. Výrazným prvkem v krajině jsou bizarní mogoty. Národní přírodní památkou  je údolí Viňales od roku 1978 . Rozloha čítá asi 132 km2. V roce 1999  byl park zapsán i na seznam světového dědictví UNESCO. Důvodem bylo , že statky a vesnice zachovávají původní koloniální architekturu, zemědělci používají způsoby obdělávání půdy stejné jako jejich předchůdci.  Celé údolí je také významnou tabákovou oblastí.

údolí Viňales

Viňales Cueva de San Miguel

Vysoké  nádherné kopce (mogoty) , které údolí obklopují skrývají velké množství jeskyní. Navštívili jsme nejbližší jeskyni od vesnice Viňales Cueva de San Miguel a dále pak další z jeskyní , která skrývá ponornou řeku – Cueva del Indio (Jeskyně Indiána), tady jdete část prohlídky pěšky a část sjíždíte řeku San Vincente  na člunu. V prostorách jeskyně se v minulosti skrývali před španělskými kolonizátory obyvatelé kmene Guanhatabey. Tyto jeskyně byly objeveny v roce 1920.

Mural dela Prehistoria

Krásný výhled na údolí a Mogotes Dos Hermana  je  od hotelu Los Jazmines. Asi největší šok na vás čeká při návštěvě  tzv. Zdi prehistorie – Mural dela Prehistoria– pomalovaná skála.Tuto vysokou skálu ( 120 x180 m) nechal Fidel  Castro pomalovat v šedesátých letech. Malby představují prehistorické výjevy z jeskyní . Tento „kýč“  nezapadá do zdejší nádherné krajiny , přesto zde vždy zastaví kroky turistů a návštěvníků  Viňales.

Cueva del Indio – Zeď Prehistorie – Fidelův kýč

Výlety

Gran Caverne de Santo vzdálenou necelých 20 km od Viňales. Tato jeskyně se 7 objevenými patry patří k největším jeskyním komplexům v oblasti. K jeskyni se dostanete taxíkem, na mopedu nebo na kole. Jeskyně Palenque – v této jeskyni se v době kolonializace skrývali uprchlí černí otroci. Dalším zajímavým místem je stejně vzdálené koloniální městečko Piňar del Rio. V tomto městečku můžete navštívit zdejší likérku a továrnu na doutníky. Další příjemným výletem může být prohlídka plantáží z koňského hřbetu, kde uvidíte tradiční pěstování brambor, fazolí, kávy , tabáku. Můžete ochutnat domácí doutník, nebo vydlabaný grep , kterému uříznou špičku, přidají med a rum a zapíchnou brčko. Mňam.

Příjemné občerstvení – ovoce a fresh nápoje

MOGOTY

většinou osamocené štíhlé  kuželovité , věžovité  nebo ve tvaru homole izolované vrchy, které se tyčí nad rovinou. Mogot = kupa, hromada. Tento španělský název pochází z Kuby.Jejich příkré stěny se zaoblenými vrcholy tvoří karbonátové horniny (vápenec, mramor) . Jsou velmi těžce přístupné a díky tropickému a subtropickému podnebí jsou obdařeny jedinečnou často endemickou  flórou a faunou. Kriticky ohrožený  je například mikrocykas (Microcycas caloma), dorůstá velikosti 10 m a Viňales je jeho jediným přírodním stanovištěm. Mogoty najdete na pobřeží Kuby, na pobřeží ostrova Palawan na Filipínách, v jihovýchodní Asii – Khao Sok, ve Vietnamu v Tonkinském zálivu Ha Long, v provinciích Kueilin a Junnan v Číně, na Jávě… . Mogoty vystupují někdy nepravidelně, někdy v celých řadách vedle sebe. Na Kubě je najdete především v provincii Ponad del Rio a v pohoří Sierra de los Organons.

Mogoty – údolí Viňales

Dokonce mogoty najdete i v ČR  v okolí Supíkovic v Hranickém krasu. (mogot tvořený devonskými vápenci). Z Havany jezdí do Viňales 2 x denně autobus.  Autobusy Viazul jsou komfortní a klimatizované. Je dobré mít dopředu rezervované lístky , rezervace probíhá vystáním dlouhé fronty u pokladny. Kubánci jezdí společností Astro,  ale pro turisty není jízda těmito autobusy povolena. Z Havany nebo Varadera mimo autobusu je možné také použít taxík.

Cestopis následujícíden

Cestopis předchozí den

.

pavel brzak

Přidat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *