• Menu
  • Menu

Nový Zéland 1

Listováním diářem Nový Zéland

Bez diáře Moleskin se rozhodně nedokážu obejít, ty staré si schovávám – co kdyby jednou … A ejhle, teď se mi zrovna hodí při vzpomínání na pětitýdenní pobyt na ostrovech, které znáte z filmů Pán prstenů a Hobit. Tak si zalistujme společně a projeďme tak Nový Zéland ze severu na jih. Provedu vás místy, která mě zaujala a kam bych se i ráda jednou vrátila.

Která slova a obrazy mi evokují Zéland? Neuvěřitelná čistota, přísné kontroly na letišti, tamní obyvatelé chodící bosi, omezený přístup do přírody, výborné víno, minimum savců ve volné přírodě, skvělá informovanost díky síti informačních středisek, minimální pokrytí signálem, multikulturnost, přirozená vstřícnost obyvatel a samozřejmě nádherná příroda a absence historie, resp. historických památek. Připomíná hodně Evropu – podobná jezera, řeky, hory, příjemné mírné podnebí přecházející na severním ostrově do pásma subtropů.

Ale pojďme listovat:

14. 2. 2011

Hladké přistání na aucklandském letišti, hladce procházíme kontrolou, hladce nalézáme svá zavazadla, stejně hladce novozélandský celní bígl vyčuchá v batohu naší kamarádky aroma mandarinky, kterou snědla už v letadle – pozor, budou vám kontrolovat i podrážky bot a stany, jestli tam nejsou zbytky hlíny se semínky, kterými byste mohli zaneřádit přírodu.

Letiste Sou

Nakupujeme zásoby a vydáváme se směr Coromandel, kemp Top 10. Tady poznámka: celých 5 týdnů jsme spali pod stanem a vůbec nám to nevadilo. Kempy na NZ jsou rozdělené do tří kategorií: základní přírodní kempy, kde je pouze velmi čisté WC a stůl s lavicemi pro vaření. Kempy bývají u jezer, řek, kde se dá pít voda přímo nebo je tam jiný zdroj pitné vody.

Další kategorií jsou lépe vybavené kempy, kde najdete i jakési jednoduché zastřešené zázemí pro vaření.

Poslední kategorií jsou Top 10, kde máte vše, tj. kuchyň včetně veškerého vybavení, prádelnu se sušičkou, sprchy, televizi, internet, někdy bazén, hřiště. Tady jsme teda moc nepobývali, protože jsou obsazené obytnými vozy. Přírodní kempy jsou tiché a vnímáte spojení s přírodou daleko intenzivněji.

Pacifik

15. 2.

Druhý den nás probudí zpěv ptáka – ale fakt zvláštní, jako by se učil pískat na příčnou flétnu. Pak si zvykneme, protože ptactva je zde hodně a provází vás všude. Na programu máme silnici 309 pro odvážné. Své jméno dostala podle času, který trvala cesta dostavníkem z Coromandelu do Whitiangy. Vede po zajímavých místech severního ostrova, např. Castle Rock, skála, na jejímž úpatí rostou kapradiny a palmy jako v džungli. Na jiném jejím místě se po dřevěném chodníku stezkou a la botanická zahrada dostaneme k prastarým stromům kauri – připomínají Enty z Pána prstenů, jsou důstojné a jejich stáří může být až 4 tisíce let!

Stromy Kauri

Pak zastávka na Hot Water Beach, kde vyvěrají přímo z mořského dna kousek od břehu horké prameny, nebo sestup do Skalní brány – magického místa na břehu Pacifiku, kde je možné nekonečně dlouho sledovat vlny a nekonečnost oceánu.

Skalni brána Pacifik

Coromandel – Nový Zéland : poloostrov (65 km východně od Aucklandu) , na němž se rozkládá stejnojmenná horská oblast Severního ostrova mezi městem Waihi a mysem Colville. Obchodníky z Evropy sem zprvu lákaly nádherné lesy s mohutnými stromy kauri, v 90. letech minulého století také zlato. V období vánoc  je možné pozorovat podmanivou scenérii rudě kvetoucích stromů ( pohutukawa) vinoucí se kolem pobřeží.

Cestopis následující den

na konec cestopisu

.

JANACO

Přidat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *