• Menu
  • Menu

Nový Zéland 2

WAI-O-TAPU -POSVÁTNÉ VODY

16. 2. – 17. 2. Další den za neustálého mrholení balíme a putujeme dál, směr Rotorua, městečka u jezera sopečného původu. Píše se, že Rotoruu dřív cítíte, než vidíte – mají pravdu. Je to oblast bublajících bahnitých jezírek a čmoudíků, krajina je hrbatá kopečky, posetá kravami, ovcemi a lamami.

Waiotapu je centrem vulkanické činnosti, dá se projít trasa kolem jezírek, bublajících bahýnek, sírových jeskyň s bizarními názvy: ďáblova koupel, šampaňské jezírko, vlaštovčí jeskyně, pekelná jáma. Zajímavostí je určitě i Carosin Creek – termální potok, kde se dá koupat.

Sirna jezirka Waiotapu

„Wai – O – Tapu „ (posvátné vody) – tato oblast byla vyhlášená přírodní rezervací v roce 1931. Oblast , ale přitahovala návštěvníky mnohem dříve. Díky geotermální činnosti  tady vznikly jedny z nejkrásnějších geometrálních úkazů na Novém Zélandě.  Rozloha území je se asi  18 km 2. Pro turisty je přístupná poměrně malá část z celkové rozlohy.  Pro návštěvníky se zde otvírá úžasná podívaná v podobě jezírek s horkou vodou, kráterů a barevného spektra celého okolí  , které zde připravila příroda díky minerálům, sopečné činnosti a horkým pramenům. Mimo věhlasného gejzíru Lady Knox, síry, čmoudíků a barev tady  najdete největší jezírko s bublajícím bahnem  (před rokem 1920 zde existovala velká bahenní sopka , kterou ale zničila eroze). Wai-O-Tapu jsou vzdálené asi 3 0km od Roturua směrem na Taupo. Otevřeno každý den , včetně státních svátků : 8.30-17 (poslední prohlídka 15.45),  Štědrý den : 8.30- 13

Gejzir Lady Knock Waiotapu
Gejzir Lady Knock Waiotapu

Cestopis následující  den

Cestopis předchozí den

.

 

 

JANACO

Přidat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *