• Menu
  • Menu

Ostrov South Harris

Domů » Všechny destinace » Zahraničí » Evropa » Skotsko » Ostrov South Harris

South Harris („Jižní Harris“)

Ostrov South Harris  je součástí skotského západního souostroví Vnějších Hebrid. Dostanete se na něj buď trajektem z jeho jižně sousedícího ostrova North Uist, nebo z jihovýchodně ležícího ostrova Isle of Skye. První možností doplujete do městečka Leverburghu. Trajekt, který by se dal přirovnat k vyhlídkové plavbě okolo jednotlivých menších ostrůvků, trvá přibližně hodinu a půl. A to i přesto, že je vaše cílová destinace na dohled již z odjezdového mola. Příčinou všeho je velmi členité východní pobřeží ostrova North Uist. Díky tomu se loď při své jízdě musí neustále vyhýbat jednotlivým mělčinám a skalním výchozům. Celá plavba pak vypadá tak, jako kdybyste pluli slalomovými bránami.

pohled na pobřeží South Harris
pohled na pobřeží South Harris

Pokud zrovna nespěcháte, určitě si plavbu můžete užít z pozorovací plošiny. Vodní vydry, lachtani, delfíni a při troše štěstí a ve správném ročním období i velryby. Tyto všechny zástupce mořské fauny můžete při plavbě spatřit. A to nepočítám s četnými koloniemi vodního ptactva.

Druhá varianta je poměrně racionálnější. Tedy pokud se na ostrovy Vnějších Hebrid teprve dostáváte z pevniny. Trajekt, který vyjíždí z přístavu v osadě Uig vás zaveze do Tarbertu, největšího „města“ na ostrově, také přibližně za hodinu a půl. Jeho výhodou je přímá cesta s krásnými dalekými výhledy na celé souostroví a zvláště pak na hory ostrova South Harris. Při této plavbě nebudete nijak zvlášť kličkovat, což může být pro někoho, kdo se těšil na vyhlídkovou plavbu, zklamáním.

Na South Harris se návštěvníci rozhodně nevydávají kvůli umění. I přesto byste si ale neměli nechat ujít návštěvu kostela Roghadal (Rodel) Church (předreformační St Clement´s Church), ve kterém se nachází jedna z nejkrásnějších sochařských výzdob na Vnějších Hebridách. Konkrétně výklenek s biblickými výjevy a několik náhrobních kamenů.

Roghadal (Rodel) Church
Roghadal (Rodel) Church

Přesto, že jednotlivé ostrovy Vnějších Hebrid nejsou od sebe nijak zvlášť vzdáleny, může se každý pyšnit vlastní typickou a nenapodobitelnou krajinnou atmosférou. Na rozdíl od nížinného ostrova Severní Uist je Jižní Harris obdařen mohutnými kopci a dalo by se říci i tak zvanou „měsíční“ krajinou. Rozeseté obrovské balvany, menší jezírka a nevýrazné zastoupení spíše trsovitě rostoucí vegetace utváří typický obraz zdejší krajiny, nad kterou budete nechápavě kroutit hlavou.

Snad největším kontrastem k tomuto vegetačně chudému vnitrozemí je místní pobřeží. Obrovské, mělké, bílé a zlatavé pláže, jejichž kulisou jsou okolní kopce, vás svou nepopsatelnou krásou srazí na kolena! Není divu, že se místní pláže každoročně umísťují na předních příčkách soutěží „nejkrásnější pláž ve Velké Británii“.

pobřeží South Harris
pobřeží South Harris

Pokud ostrov navštívíte na jaře, přidá se k celé scenérii ještě další „bonus“, kterým jsou místní rozkvetlé louky. Fialová, oranžová, růžová, bílá a zelená barva místních pastvin, azurová voda, zlatý písek a hnědočerné hory v pozadí… už jenom proto se na tento ostrov budete chtít vracet a velmi jednoduše se do něj i zamilujete. Nezapomeňte ovšem na jednu maličkost- skotské mochničky!, které vám požitek z krásných pohledů mohou velmi rychle a jednoduše zkazit! Ideálními měsíci tak zůstává jarní nebo podzimní období, což platí v podstatě pro celé Skotsko.

Klára Skuhravá

Nadšení, vášeň a droga. Kdo jednou okusil, pochopí, jak snadné je koupit levnou letenku, zabalit batoh a vyrazit! Pocit naprosté svobody, boření hranic a mýtů...Otevřít svou mysl a se srdcem na dlani se rozběhnout. Cestováním žiji. V současné době i výlety na webu www.justwalkit.cz.

Zobrazit články

Přidat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

komentář