• Menu
  • Menu

Vízum – MT 1

Plán cesty tak jasný není. Letenky jsou už koupené a tak cestu už stačí jenom naplánovat a jede se . Je říjen 2013. Bude to již naše pátá cesta do ASIE  a naše druhá cesta bez našich holek. Cílem  naší dvouměsíční cesty bude Myanmar (Barma) a Thajsko. Do Barmy se chystáme již delší dobu a tak snad letos ! Odlétáme den před Silvestrem a  tak Nový rok oslavíme v Bangkoku a následně v Barmě.Je konec října a tak začínáme očkováním, zatím to byla chřipka a pak nás čeká ještě očkování proti vzteklině, která je rozfázovaná na třikrát. Žloutenku a Tyfus máme ještě v zásobě po naší cestě na Srí Lanku. Do Barmy je nutné vízum a to se nedá tady u nás v Česku zařídit.

E – VISA od června 2015

poznámka:  víza jdou vyřešit přes službu “ e-visa „, zavedli je  od června 2015. Stojí sice 50 dolarů, ale je hotové do 4 dnů a vše proběhne přes internet… více  informací : tady


vízum Barma
vízum Barma

 

Adresa je : THIELALLEE 19, 14195 BERLIN – Dahlem
Tel: (0049 30) 206 1570
Fax: (0049 30) 206 1572 0, 84418390
emb.my.berlin @ t-online.de

Dají  se také poslat doklady poštou nebo vyčkat a zařídit vše v thajském Bangkoku .

Adresa je : 132, SATHORN NUA ROAD, BANGKOK 10500
Tel: (662) 234-4698, 233-7250, 234-0320, 637-9406
Fax: (662) 236-6898
[email protected]

 

Moc se nám, nechce dávat pasy z ruky a tak naše Ajka si udělá výlet do Berlína.Vyfoceno, vyplněné formuláře,  připravená eura na vízum a hurá do Berlína za kamarády. Na počkání se to nepovedlo a tak  na vízum teď budeme nějakou dobu čekat až nám ho doručí domů. „ Ještě , že si mamko do Berlína nejela, představ si konzulát : asi jako místnost v naší garáži, všude chaos, na stolech i v umyvadle pasy…Néé, nechci to slyšet ! „

A protože odjíždíme na svátky , tak raději rezervujeme hotel v Bangkoku . Opět je to náš už známý a oblíbený hotel Avana. Není ani stylový, ani úžasný, ale není daleko od letiště, výborně tam vaří, cena je slušná a hlavně my zde spali už nejméně 10 x i s  našimi dětmi. V Avaně budeme na Silvestra, ale půjdeme stejně brzy do hajan, protože hned ráno odlétáme do Barmy. I v Rangúnu již máme zarezervovaný hotel , zkušenosti s Barmou nemáme a tak pro klid duše  bude lepší si začátek aspoň trochu pojistit. No, letí to, plán žádný  a za chvíli tu bude půlka listopadu.

Začala jsem číst knihu …… a tak si pomalu začínám zvykat na Barmu. Zvykám si v hlavě na policejní přítomnost, na nefungující internet a  telefony, na možná trochu té asijské špíny, na nefungující dopravu a rozbité silnice a začínám se těšit na usměvavé Barmánce, na široké úsměvy dětí, na oranžové a červené hábity mnichů , na tisíce pagod a třeba i krásnou přírodu…

ochutnávka toho na co se v Barmě  můžete těšit: 

První dávka vztekliny je za námi, uběhl další týden, informace, které potřebujeme na cestu jsou dost kusé a tak dělat plán je dost těžké. Jasně všude píší , že musíme zpět do Thajska pouze letecky, ale co když sakra se už něco změnilo !! Jak naivní je asi si myslet, že nebude těžké po zemi přejít poblíž Thajských hranic. Informace, že pokud letíte,  máte v Thajsku 30 dní, pokud je to po zemi tak máte dní 14…no a tak si mohu přeci koupit jedno vízum na ambasádě v Česku ( pozn. jinak je nyní vízum do Thajska  zdarma), nakonec asi tedy poletíme, pokud bude odkud……nemáme ještě plán Barmy a teď ještě se to komplikuje jak naplánovat cestu po Thajsku. Slíbili jsme , že se kolem 10. února se ukážeme na Khao Lak , kde nás budou čekat naši přátelé Alena a Ivan. Je sobota večer a první vlaštovka , která přináší dobrou zprávu. No, jak se to vezme dobrou, před dvěma měsíci prý otevřely 4 přechody pro pěší z Barmy pro turisty. Anglický server doufám má ty správné a pravdivé informace ! Píši prosbu do Thajska panu Brožíkovi, který zde žije již přes deset let a má přehled o cestování po JV Asii..pomohl mi již před 9. lety, když jsme po tsunami poprvé vyráželi do Thajska s dětmi. Díky rychlé odpovědi, máme potvrzeno, že opravdu jsou otevřeny 4 přechody a to cizinci mohou po zemi opustit Barmu na nasledujicich přechodech: /TachileikMae SaiMyawaddy-Mae Sot, Htee Khee-Sunaron KawthaungRanong/.

Ještě se čtyřikrát vyspíme a je tu prosinec, druhá vakcína vztekliny proběhla. Mně teda ty injekce moc nesvědčí, jsem pořád unavená, bolí mě břicho a už jsme musela i na pohotovost do nemocnice, protože mě ještě chytly k tomu záda. O injekcích jsme teda raději pomlčela…nesnáším injekce !! No jó,  už je to tady , když ne záplavy a zemětřesení,  tak začínají velké nepokoje v Bangkoku. Už hlásí i mrtvé  a zraněné , stávku a já nevím , co všechno, tak doufám, že se Thajci vyřádí a na konci prosince bude Thajsko mírumilovná a krásná země, tak jak ji známe… Je adventní čas a tak už je upečeno i nějaké to cukroví, proběhla tradiční besídka s Janou a Ivou  …no, letí to. Stihli jsme krátkou služební cestu spojenou s povídáním o Barmě s výtvarnicí Z. Skořepovou a jejím manželem , v Jindřichově Hradci.

Práce, práce..a dnes krásné setkání s přáteli ..už jenom 12 dní .

A už je to tady, ČSA  nám 11 dní před odletem  oznamuje , že náš zpáteční  let z Asie je zrušen. Paráda, aspoň tedy , že doletíme tam. Nabídnuté řešení je samozřejmě nevýhodné pro nás. Takže dnes to musíme rozhodnout, zda poletíme přes Soul, Amsterdam nebo Paříž. Všechny lety jsou delší než ten původní a to mě teda štve! Letíme zpět přes Soul , 3 lidé, nezávisle na sobě, mi řekli, že  musíte vidět zdejší úžasné letiště. Sice poletíme o celých 10 hodin déle než přes Amsterodam, ale vidět jedno z nejkrásnějších letišť světa, tak to se musí , nehledě na to, že pro  „milovníky“  létání jako jsem já, je to prostě pecka !!

Vánoce už jsou za námi i s několika báječnými večírky s přáteli i rodinou , které byly neplánované a o to krásnější .

Jako vždy před takovou cestou nic nestíháme, zařizujeme, šílíme, balíme a za pár hodin letíme !

A tak Silvestra oslavíme, kde jinde, než v thajském Bangkoku.

Bangkok
Bangkok

na konec cestopisu 

cestopis následující den

Jana Schlitzová

Má první cesta za hranice byla do NDR, tady jsem poprvé spatřila moře. Následovaly Maďarsko, Jugoslávie, Bulharsko. Když se otevřely hranice, stačila na několik let Evropa, to už byly cesty s dětmi. Od chvíle, kdy jsme poprvé s dětmi navštívili Asii, je poznávání, psaní a fotografování mým druhým zaměstnáním a stále mě to baví. Nádherná místa a zákoutí naší země, krásné České republiky, teprve objevuji a mám co dohánět.

Zobrazit články

Přidat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *